Η χαρά, ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα των 62 ορφανών παιδιών από τη Μαριούπολη, που φιλοξενούνται σε φρουρούμενο σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Βαρσοβίας, περίσσευαν την Τετάρτη το βράδυ, κατά την άφιξη της ανθρωπιστικής αποστολής της ΕΣΗΕΑ από την Αθήνα.
Τα μέλη της αποστολής, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Β’ Αντιπροέδρος Γιώργος Γαβαλάς, η Ειδική Γραμματέας Μάχη Νικολάρα, και το μέλος του ΔΣ Γιώργος Βότσκαρης, πρόσφεραν συμβολικά δώρα και περιηγήθηκαν στους χώρους που φιλοξενούνται με ασφάλεια τα ανήλικα, αλλά και λίγες οικογένειες από την Αν. Ουκρανία, που κατάφεραν να φθάσουν στο σημείο.
Τα παιδιά, τα οποία διέφυγαν από την Μαριούπολη με το κομβόι στο οποίο συμμετείχαν προ ημερών και οι δημοσιογραφικές αποστολές από την Ελλάδα, βρίσκονται υπό την στενή επίβλεψη ψυχολόγων και ειδικών.
Οι άνθρωποι που τα συνόδευσαν στο επικίνδυνο ταξίδι και οι άνθρωποι που τα φιλοξενούν μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δυσκολία τους να αντιμετωπίσουν τις οδυνηρές αλλαγές που του επιφύλαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είναι τρομοκρατημένα από τους βομβαρδισμούς και τον όλεθρο που έζησαν και ρωτάνε πότε θα επιστρέψουν πίσω. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις σε ένα παιδί τί συμβαίνει. Πότε θα επιστρέψει στην πατρίδα του. Πότε θα ανακτήσει τη ζωή του. Πόσο μάλλον δε, σε ένα ορφανό παιδί, που έτσι και αλλιώς βιώνει τη ζωή με ανασφάλεια», αναφέρει η Κάτια, η οποία με κίνδυνο της ζωής της συνόδευσε τα παιδιά έξω από την Ουκρανία.
Η 35χρονη Κάτια, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, στη λιγοστή επικοινωνία που καταφέρνει να έχει με την οικογένειά της πίσω στη Μαριούπολη, μαθαίνει ότι οι κάτοικοι βιώνουν πραγματικές συνθήκες πολέμου, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, βιώνουν τον απόλυτο τρόμο και η εικόνα που της μεταφέρουν είναι ότι η πόλη μοιάζει κυριολεκτικά να έχει ισοπεδωθεί.
Η 40χρονη Αναστασία, η Πολωνή υπεύθυνη φιλοξενίας, τονίζει: «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να απαλύνουμε τον πόνο που βιώνουν αυτές οι μικρές ψυχές, που έχουν ζήσει με τον πιο σκληρό τρόπο την απώλεια και τον όλεθρο. Πέρα από τα ψυχικά τραύματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, ορισμένα από τα παιδιά αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, και άλλα προβλήματα υγείας, γεγονός που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση. Έχουμε διαμορφώσει καθημερινό πρόγραμμα διδασκαλίας, καθώς και εξωσχολικές δραστηριότητες, προκειμένου να τους προσφέρουμε μία όσο το δυνατόν πιο κανονική καθημερινότητα. Δεν είναι εύκολο. Ενώ ο πόλεμος έχει τρομοκρατήσει όλους μας, καθώς διεξάγεται κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας».
Δεν λείπουν επίσης και οι εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ζητήματα σίτισης και καθαριότητας, καθώς και ανεφοδιασμού, ενώ οι δωρεές από ιδιώτες και η συνδρομή της Πολωνικής κυβέρνησης δίνουν «ανάσες» ζωής στη δομή.
«Βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Εγώ τελειώνω τη δουλειά το μεσημέρι και εργάζομαι στη δομή μέχρι αργά το βράδυ», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπούγκοσλάβ, πατέρας και αυτός ενός κοριτσιού. «Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι΄ αυτά τα παιδιά», αναφέρει, με την ευχή να τελειώσει ο πόλεμος.
Μετά το βραδινό τα παιδιά έπαιξαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και για λίγη ώρα ξεχύθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου. Αναχωρώντας η αποστολή, η μικρή Αναστασία, κρατώντας μία σοκολάτα ΙΟΝ στα χέρια, δεν παρέλειψε να χαρίσει απλόχερα ένα γέλιο και μία δυνατή αγκαλιά σε μέλη της αποστολής.
Καταφέρνοντας, έτσι άλλο ένα καίριο χτύπημα και μία μεγάλη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο και τον πόλεμο.
Η επίσκεψη στο σημείο που φιλοξενούνται τα παιδιά, αποτελεί την πρώτη στάση της αποστολής της ΕΣΗΕΑ, που ξεκίνησε από την Αθήνα την Τετάρτη το πρωί, προκειμένου να παραδώσει το μεσημέρι της Πέμπτης μισό τόνο υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Ουκρανούς δημοσιογράφους, σε στενή συνεργασία με τον ΕΔΟΕΑΠ και την συνδρομή της ΠΟΕΣΥ.