Ο μέσος πληθωρισμός που ανακοινώνεται κάθε μήνα από την ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτικός για την εικόνα της αγοράς.

Τα τρόφιμα, έχοντας μικρότερη βαρύτητα στον γενικό δείκτη και μια μικρότερη διακύμανση στις αυξήσεις, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα εισοδήματα με αθροιστικές αυξήσεις που έφτασαν τον Μάιο το 11,6%, υψηλότερες από το 11,4% που καταγράφηκε για τον Απρίλιο. Ωστόσο, η πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα των καυσίμων συνεχίζει να μειώνει με γρήγορους ρυθμούς τον γενικό δείκτη από την αρχή του χρόνου.

Ένα δεύτερο, έμμεσο μήνυμα του πληθωρισμού είναι ο δομικός πληθωρισμός με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο οποίος έμεινε τον Μάιο στο 7,2%, όσο ήταν και τον Απρίλιο. Ηταν δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον γενικό πληθωρισμό. Ο λόγος που δεν επηρεάζει ούτε αυτός σοβαρά την πορεία του γενικού δείκτη είναι ότι μετράει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες πλην των τροφίμων, των ποτών και της ενέργειας, που είναι τα βασικά είδη καθημερινής κατανάλωσης. Ωστόσο, εκφράζει την τάση της ακρίβειας σε όλο των καλάθι των προϊόντων και των υπηρεσιών του γενικού δείκτη.

Επίσης ο δομικός πληθωρισμός, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι πιο επίμονος από τον γενικό πληθωρισμό. Τα φαρμακευτικά είδη καταγράφουν αύξηση 18,6%, τα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού 13,9%, τα είδη ατομικής φροντίδας κατά 11,1%, τα ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 11,9%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 11,8%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που είχαν αύξηση της τιμής τους κατά 10,5%, τα καινούργια αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα και οι μοτοσικλέτες κατά 7,5% και τα έπιπλα και διακοσμητικά κατά 6,5%.

Ενας δεύτερος τομέας στον οποίο οι τιμές εξελίσσονται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον γενικό δείκτη είναι οι υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, για τον Μάιο τα κόμιστρα των ταξί είχαν αύξηση 32,9%, τα εισιτήρια των αεροπλάνων κατά 27,4% και τα εισιτήρια των πλοίων αύξηση κατά 11,2%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία και καταλύματα είχαν αύξηση κατά 14,1%, τα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία είχαν αύξηση τιμών κατά 7,4%, ενώ και το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση κατά 7,1%. Επίσης, οι οικιακές υπηρεσίες είχαν αύξηση κατά 7,6%, τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου αύξηση κατά 5,6%, ενώ και τα ενοίκια παρουσίασαν αύξηση κατά 4%. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από το τέλος του χρόνου στις ευπαθείς ομάδες, αφού σταματάει η επιδοματική πολιτική σε όλα τα κράτη-μέλη.