Για όγδοο συνεχόμενο μήνα υποχωρεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με την πρώτη εκτίμηση για τον Μάιο να κάνει λόγο για 4,1% από 4,5% που ήταν τον Απρίλιο. Πλέον ο πληθωρισμός έχει πέσει οκτώ μονάδες από το υψηλό του 12,1% που είχε καταγραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, αλλά και μια εξέλιξη που τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της καλπάζουσας ακρίβειας το οποίο προσπαθεί σκληρά να επιβάλλει.  

Αυτός είναι ο πέμπτος χαμηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Κύπρος παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Πρωταθλήτριες παραμένουν οι τρεις χώρες της Βαλτικής, ενώ ακολουθεί η Σλοβακία. Πρόκειται για τις τέσσερις χώρες που παρουσιάζουν διψήφιο πληθωρισμό. 

Σημαντικό ρόλο παίζει ο πληθωρισμός ενέργειας ο οποίος είναι και πάλι αρνητικός 1,7%, όπως ήταν και το Μάρτιο. Τον Μάιο η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο είναι χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημαντική ήταν και η συμβολή της τιμής του πετρελαίου η οποία από τα 80 δολάρια υποχώρησε στα 72 δολάρια που επίσης αποτελεί χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Τρεις μονάδες κάτω ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων παρότι υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα παραμένει πολύ υψηλός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται στο 12,5%, τρεις μονάδες κάτω από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου όταν και είχε φτάσει στο 15,5%. 

Και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παραμένει σε υψηλά επίπεδα αν και υποχώρησε ελαφρώς. Βρίσκεται στο 6,9% από 7,3% που ήταν τον Απρίλιο. Μικρή πτώση 0,2 μονάδων καταγράφει και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στις 15 Ιουνίου την όγδοη αύξηση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022. Από εκεί και μετά, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως χρειαστεί μια παύση μέχρι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να διαπιστωθεί αν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί.