Ηχηρή απάντηση σε μια ακόμη προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης να εγείρει θέμα πατώντας στο παράνομο, παράτυπο και άνευ νομικής ισχύος στο Διεθνές Δίκαιο, τουρκολιβυκό μνημόνιο στέλνει η Αθήνα απαντώντας στη νέα ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στις 27 Μαΐου στον ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου και η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση τετελεσμένων ως προς τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε αντίδραση ελληνικών πρωτοβουλιών άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Λιβύης, ωστόσο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «οι θέσεις αυτές έχουν τεθεί στο παρελθόν και απαντηθεί προσηκόντως από την Ελλάδα και την Αίγυπτο» ενώ προσθέτουν ότι «το διεθνές δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων. Τέτοιες θέσεις δεν παραπέμπουν σε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»
Καταλήγουν δε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο του διεθνούς δικαίου και των στέρεων περιφερειακών συμμαχιών που πολλαπλασιάζουν τη διπλωματική της ισχύ. Σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν διστάζει να διατυπώνει ευθέως τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή της, όπως έπραξε και πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη»
Η ελληνική πλευρά θεωρεί βέβαιο πως οι ενέργειες της Λιβύης υποκινούνται από την Τουρκία, λόγω και της αναφοράς στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη από την Ελλάδα για έρευνες σε περιοχές νοτίως της Κρήτης. Βλέπουν πως πρόκειται για μια αντίδραση που έχει να κάνει με τη συνολική στάση της Αγκυρας.
Εμπλέκοντας και την Αίγυπτο η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δείχνει τις διαθέσεις της εν τούτοις σε καμία των περιπτώσεων δεν δύναται να δρομολογήσει εξελίξεις με τέτοιες κινήσεις και με κεκαλυμμένες απειλές για τους εν εξελίξεις διαγωνισμούς για τους οποίους έχουν εκφράσει πρόθεση συμμετοχής κορυφαίες – σε παγκόσμιο επίπεπδο – εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη χαρακτηρίζει παράνομη την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο, αλλά και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, σε μια προσπάθεια γενικευμένης αμφισβήτησης των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών.
Επικαλείται το επιχείρημα ότι η μέση γραμμή πρέπει να οριστεί μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών με την Ελλάδα και ότι τα νησιά δεν έχουν αυτομάτως πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και βάσει της νομολογίας είτε πρέπει να αγνοηθούν είτε να έχουν μειωμένη επήρεια, ανάλογα με τις συνθήκες.