Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την εμπειρία να «διαβάζει» τα πράγματα και να βλέπει το τι έρχεται. Οταν λοιπόν έπεσε το… βότσαλο στη λίμνη του πολιτικού συστήματος με τη «διάλυση» του ΣΥΡΙΖΑ, ήξερε ότι αργά ή γρήγορα τα απόνερα θα έφταναν σε Πειραιώς και Μαξίμου. Οταν, λοιπόν, άρχισε ο Αντώνης Σαμαράς να βγαίνει αργά, αλλά σταθερά στο προσκήνιο, διαφοροποιούμενος από την κεντρική γραμμή του Μαξίμου, είχε στο βάθος του μυαλού του ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Γι’ αυτό και, κάτω από τα… ραντάρ, σχεδίαζε να ξεκαθαρίσει τα βασικά ζητήματα της ατζέντας που είχε μπροστά του, αλλά κυρίως την ενεργοποίηση των «κλειδιών» με τα οποία θα «κλείδωνε» το κουτί της Πανδώρας που θα άνοιγε η διαγραφή του Μεσσήνιου πολιτικού.

Εάν μπορούσαμε να καταγράψουμε τις λέξεις-κλειδιά της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη την επόμενη μέρα, θα τονίζαμε αυτές της «συσπείρωσης» της βάσης της ΝΔ, της «σταθερότητας» της κυβέρνησης, διατηρώντας στον πυρήνα των κινήσεών του τις μεταρρυθμίσεις και τους ψηφοφόρους του κέντρου. Εξάλλου αυτά είναι τα στοιχεία που του έδωσαν τη νίκη σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Εκείνο που ίσως μελετά ο πρωθυπουργός –μαζί με τους συνεργάτες του– είναι τη δοσολογία και το μείγμα των πολιτικών του, καθώς και το πώς θα γίνει η διάχυσή τους στη μεσαία τάξη που εξακολουθεί να δυσκολεύεται σε αρκετούς τομείς– παρά τη βελτίωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε στατιστικά στοιχεία.

Υπεύθυνος πατριωτισμός

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη, στην οποία με τον δικό του τρόπο θα απαντήσει και στους ισχυρισμούς των «πατριωτών της φακής». Και αυτό γιατί μελετά ως τόπο που θα μιλήσει σε δημοσιογράφο να επιλέξει την Τανάγρα, έδρα των μαχητικών Rafale. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξει ποιοι ενισχύουν τη χώρα με έργα, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, και ποιοι μένουν σε λόγια. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που ισχυροποίησε τη χώρα μας σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι η κυβέρνηση που ενίσχυσε όσο ποτέ άλλοτε την αμυντική μας δύναμη με την προμήθεια των μαχητικών Rafale, των φρεγατών Belharra και την παραγγελία των F-35, θωράκισε τα σύνορά μας στον Εβρο και στα νησιά, υπέγραψε τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, επεξέτεινε τα 12 μίλια στο Ιόνιο και ισχυροποίησε την Ελλάδα με στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικές συνεργασίες, όπως συνέβη με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση της βάσης της ΝΔ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι, παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, στο συλλογικό υποσυνείδητο ενός μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων που πάνε στην κάλπη και είναι σήμερα σε ηλικίες πάνω από τα πενήντα, η ιστορία του 1993 και η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει «ζωντανή». Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε η υπενθύμιση πως «άλλο το 1993 και άλλο το 2024». Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει την τακτική των στοχευμένων περιοδειών του και την «αδιαμεσολάβητη» επαφή του με τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Παράλληλα από το Μαξίμου τόνιζαν: «Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Για καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Ενα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Και ένα κράτος ψηφιακό, στην υπηρεσία του πολίτη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Αμφίπλευρη διεύρυνση

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να συνεχιστεί η γραμμή των ανοιγμάτων στο κέντρο, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πρέπει να εμποδιστεί ο σχεδιασμός του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν «εισοδισμό» στον χώρο που κέρδισε η ΝΔ στις δυο τελευταίες εθνικές εκλογές και της έδωσαν την αυτοδυναμία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν ατζέντες που ενοχλούν ψηφοφόρους είτε της συντηρητικής παράταξης είτε του κέντρου. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την woke ατζέντα, την οποία απορρίπτουν όχι μόνο οι «δεξιοί» ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που ανήκουν στο παραδοσιακό κέντρο.