Την ώρα που η αντιπολίτευση καταστροφολογεί ακόμα και επί εθνικών θεμάτων και επιχειρείται να εμφανισθεί η Ελλάδα ως παρίας στη διεθνή πολιτικο-οικονομική και διπλωματική σκηνή, η πραγματικότητα έρχεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο σε ό,τι αφορά τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό όσο και ως προς τον ρόλο της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δηλώσεις Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου δείχνουν ότι η χώρα μας παραμένει στο κέντρο των γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων που αγγίζουν και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Διακήρυξη Φιλίας και η αναφορά του στην οικονομική και διπλωματική συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθορίζει και τις διμερείς σχέσεις.

Μια ημέρα μετά ήρθε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία υδρογονανθράκων, Chevron, για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και το ενδιαφέρον της δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικών φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα δείχνει εμπιστοσύνη ως προς το ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, συνθήκη ικανή και αναγκαία για την προώθηση επενδύσεων.

Η ανάταξη και η ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι αποδεκτή απ’ όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από 14 χρόνια η Moody’s έδωσε επενδυτική βαθμίδα και αναφέρθηκε στη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει διαμορφωθεί, που επιτρέπει τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Και μπορεί πολλοί να ρωτούν τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των πολιτών, αλλά η απάντηση έρχεται μέσα από παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει και τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα και από τις μειώσεις φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως πλέον η χώρα δεν είναι παρίας και παρακολούθημα των παιχνιδιών στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα. Και φυσικά δεν καταρρέει...

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».