Ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φορώντας ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και σορτσάκι έκανε «αποφόρτιση» τρέχοντας στις Σπέτσες, η αριστερή «Ομπρέλα» πραγματοποιούσε συνδιάσκεψη για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ωρες πριν ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδηςείχε γράψει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στο τίποτα, η Δημοκρατία στο πουθενά» και, αφού επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας ότι «θα θλίβεται».
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Σε αυτό το σκηνικό, με την καχυποψία να γίνεται βεβαιότητα ότι πίσω από τον Κασσελάκη είναι ο Τσίπρας, τα στελέχη της «Ομπρέλας» έστειλαν έγγραφο στους δύο γραμματείς του κόμματος, με αίτημα να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία. Σύμφωνα όμως με το καταστατικό (άρθρο 17) στην Πολιτική Γραμματεία οι εισηγήσεις γίνονται μόνο από τον πρόεδρο του κόμματος. Μέχρι σήμερα γίνονταν από τον Τσίπρα και πλέον από τον Κασσελάκη.
Στην ουσία η αριστερή πτέρυγα δηλώνει με τον τρόπο της ότι δεν αναγνωρίζει τον Κασσελάκη για πρόεδρο και απευθύνεται στη γραμματέα του κόμματος. Στη διαδικτυακή συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», παρά τις αρκετές φωνές που ζήτησαν συντεταγμένη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη, προκρίνεται η στάση της αναμονής μέχρι το Συνέδριο και βλέπουμε.
Για το θέμα της αποχώρησης πάντως, οι εισηγήσεις των επώνυμων στελεχών, όπως φάνηκε από την εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Πάνου Λάμπρου, αλλά και από τις παρεμβάσεις του Θοδωρή Δρίτσα, ήταν κάτι τέτοιο να μη συμβεί στο άμεσο μέλλον. Την εισήγηση για λογαριασμό της «Ομπρέλας» έκανε ο Λάμπρου και δεν περιλάμβανε καν ως θέμα συζήτησης την άμεση αποχώρηση από το κόμμα.
Αντίθετα, είχε στην κορυφή της ατζέντας τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεργασίας με το 44% που δεν ψήφισε για πρόεδρο τον Κασσελάκη, αλλά και με δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε ως στόχο τη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών σε ένα πολιτικό κείμενο-μανιφέστο για το κόμμα και την ταυτότητα του, όπως επίσης και την πραγματοποίηση δύο μεγάλων εκδηλώσεων.
Από το βράδυ των εκλογών ο Τσακαλώτος έχει απαξιώσει τον νικητή των εκλογών, μη αναφέροντάς τον. Στις καθημερινές συσκέψεις που γίνονται, τα στελέχη της «Ομπρέλας» –της οποίας ηγείται ο Τσακαλώτος– εμφανίζονται έτοιμα να φτάσουν την αντιπαράθεση με τον Κασσελάκη μέχρι τέλους.
Εμμεσες απειλές
Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο συνεργαζόμενος με την «Ομπρέλα» Δημήτρης Παπαδημούλης κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα με χαρακτηρισμούς και έμμεσες απειλές, καθώς τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορεί να φθαρεί το πρόσωπο του νέου προέδρου.
Τα μέλη της «Ομπρέλας» στην επιστολή τους προς τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, έγραψαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα ζητώντας:
• Τη συζήτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση.
• Τον ορισμό χρονοδιαγράμματος για το Συνέδριο με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουλίου που όριζε Εκτακτο Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι σε ισχύ.
• Θέματα λειτουργίας του κόμματος, με βασικό την υπογράμμιση ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία είναι η Πολιτική Γραμματεία που αποφασίζει.
Από την Κουμουνδούρου «σήκωσαν το γάντι» και είπαν αόριστα ότι προτεραιότητα του προέδρου είναι η σύγκληση των οργάνων. Και στη συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας» ήταν εμφανής η τάση για φυγή από το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν όμως ακόμα και η όποια ρήξη να είναι στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης για ζητήματα που είναι αντικομματικά με βάση τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. «Από την ώρα που υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου οργάνου για συνέδριο τον Νοέμβριο, ας πάρει η νέα ηγεσία την ευθύνη, χωρίς νέα απόφαση για αναβολή του», λένε χαρακτηριστικά.
Πάντως, σειρά σοβαρών ζητημάτων έχει να διαχειριστεί ο Κασσελάκης το επόμενο διάστημα. Αυτά είναι ήδη γνωστά στον Μανώλη Καπνισάκη, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με την ανανέωση του κόμματος με φρέσκα πρόσωπα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το Εκτακτο Συνέδριο και τη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από αυτό. Το τρίτο είναι να οργανώσει ο νέος αρχηγός το κόμμα για τις ευρωεκλογές.
Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει ποτέ με τον πρόεδρο απόντα. Ελα όμως που ετοιμάζεται να πάει... φαντάρος. Ενός κακού μύρια έπονται. Μπορεί, όταν απολυθεί από φαντάρος, να βρει το ήδη σε αποσύνθεση «μαγαζί» του πλήρως διαλυμένο...