Μεγάλος ηττημένος του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Παύλο Πολάκη να οδηγούν το κόμμα στην τρίτη θέση –κανείς δεν αποκλείει και την τέταρτη- εν τούτοις αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι τα στελέχη του κόμματος που οδεύουν στην έξοδο δεν ακούν τον πρώην πρόεδρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας –καθυστερημένα για πολλούς- επιχείρησε να παρέμβει και να μαζέψει το φαινόμενο της διάλυσης στο κόμμα που ο ίδιος έστησε οδηγώντας το –με τον λαικισμό και την εμφυλιοπολεμική ρητορική του «ή εμείς ή αυτοί»- στην εξουσία. Όμως δείχνει να έχει αποτύχει και σε αυτή την προσπάθεια.

Η στάση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και οι απαντήσεις που φέρεται να έλαβε στις τετ α τετ συναντήσεις με πρόσωπα όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και άλλα επιβεβαιώνουν ότι αδυνατεί να καθορίσει τις εξελίξεις ή έστω να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετρά μια ακόμη ήττα. Και το «πολιτικό κεφάλαιο» όπως τον χαρακτήριζαν εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίκρισμα. Αντιθέτως το γεγονός ότι παρενέβη δημοσίως –οι συναντήσεις του δημοσιοποιήθηκαν και από διαρροές του γραφείου του- και ότι δεν εισακούστηκε από στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε αναδεικνύουν την αδυναμία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε και στο εσωτερικό. Η παραίτησή του και η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη, την πορεία του οποίου προς την ηγεσία του κόμματος τη χρεώνουν στον ίδιο, τον έβαλαν στο περιθώριο και πλέον ακόμη και τα σενάρια περί επανεμφάνισής του στην κεντρική πολιτική σκηνή ως ένα είδος Μεσσία της κεντροαριστεράς πέφτουν στο κενό. Το δε αφήγημα του… τακτικιστή καταρρέει επίσης.

Η ουσία είναι πως η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου είναι στην πόρτα της εξόδου. Το ένα βήμα έχει γίνει και αναμένεται το δεύτερο για να ολοκληρωθεί η διάσπαση. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν… τραβάει. Αντιθέτως οδηγεί το κόμμα στην Τρίτη, προς το παρόν, θέση.

Και όλα αυτά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ τα χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και εντός της Κουμουνδούρου όπου κατοικοεδρεύουν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσαλέκη και του Παύλου Πολάκη.