Οι εξελίξεις στον Νίγηρα και στη γειτονική του Μπουρκίνα Φάσο έρχονται την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στη λογική που ξεκίνησε το 2022 με το «108» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και το «107» του 2023. Την κατάταξη της χώρας μας, δηλαδή, στη λίστα που η οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα καταρτίζει με άγνωστη μεθοδολογία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πλήρως αυτήν τη λίστα. Και οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα έχουν αποκτήσει μια σχέση αγαστής συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, τους βουλευτές, τα στελέχη και τους ευρωβουλευτές της που έχουν αναλάβει τον διασυρμό της χώρας διεθνώς, κυρίως όμως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξελίξεις στον Νίγηρα (θέση 59 το 2022 και 61 το 2023 στη σχετική κατάταξη) και στην Μπουρκίνα Φάσο (θέση 41 το 2022 και 58 το 2023) έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν όσα η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει με αφορμή αυτήν την περιβόητη, περί ελευθερίας του Τύπου, λίστα.

Στον Νίγηρα υπήρξε πραξικόπημα, ο στρατός ανέλαβε την εξουσία αλλά και πριν από αυτό ο πρόεδρος, που πλέον είναι έκπτωτος αν και επιχειρούσε να δημιουργήσει συνθήκες δημοκρατίας, αντιμετώπιζε προβλήματα. Τον υπέσκαπταν οι ίδιοι οι συνεργάτες του, η φρουρά του –που έκανε και το πραξικόπημα– με τους πολίτες της χώρας να βρίσκονται, στην περιφέρεια κυρίως, υπό μόνιμο καθεστώς φόβου. Και λόγω του ισλαμικού κράτους που δρούσε ανενόχλητο σε διάφορες περιοχές.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου υπήρξε μια αναταραχή –εορταστικού θα έλεγε κανείς περιεχομένου λόγω των εξελίξεων στον Νίγηρα– η κατάσταση είναι ακόμη περισσότερο δραματική. Η στρατιωτική χούντα έχει καθιερωθεί. Αλλάζουν μόνο οι επικεφαλής μέσα από πραξικοπήματα. Ο νυν δικτάτορας ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2022 ρίχνοντας τον προηγούμενο δικτάτορα. Θυμίζουμε: το 2022 η Μπουρκίνα Φάσο ήταν θέση 41 στην κατάταξη που αφορούσε την ελευθερία του Τύπου. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα είχε βρεθεί στη θέση 108.

Ο ίδιος συνεχίζει και σήμερα και μπορεί να κλείσει και χρόνο. Θυμίζουμε: στην κατάταξη του 2023 η Μπουρκίνα Φάσο βρέθηκε στη θέση 58 ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση 107.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά –και πολλά άλλα σε άλλες χώρες που επίσης εμφανίζονται σε… καλές θέσεις στη σχετική κατάταξη– οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να καταρτίζουν λίστες. Λίστες που γίνονται αντιπολιτευτικές σημαίες. Λίστες που χρησιμοποιούνται ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίστες που διασύρουν χώρες όπου η φιλελεύθερη δημοκρατία αποτελεί κυρίαρχο συστατικό.

Βρίσκουν δε ευήκοα ώτα σε κομματικούς σχηματισμούς που δηλώνουν κόμματα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Υιοθετούν πλήρως ισχυρισμούς που στηρίζονται σε έωλα στοιχεία. Μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους, όπως κάνει εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιούνται και ως ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του διασυρμού της χώρας.

Η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα φίλα προσκείμενα σε αυτόν Μέσα ότι επιχειρεί να βγάλει τη λίστα και την οργάνωση –που σημειωτέον είναι μια ΜΚΟ– αναξιόπιστη. Μόνο που αυτό τελικά το κάνει η ίδια η πραγματικότητα…