Εύλογες απορίες για το περιεχόμενο και την αξιοπιστία της έκθεσης με τους ινκόγκνιτο συντάκτες.

Αλλο ένα στοιχείο που μαρτυρά την υποκειμενικότητα των συντακτών της έκθεσης είναι οι καταγγελίες για περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων από «ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες», δίχως οι καταγγελίες αυτές να έχουν διασταυρωθεί

Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης για το 2023 φιγουράρει στη 10η θέση το… Ανατολικό Τιμόρ, ανάμεσα στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πορτογαλία

ΕΡΣΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη λίστα που συντάσσουν σχετικά με την ελευθερία του Τύπου – όπως τουλάχιστον την εννοούν οι ίδιοι.

Και μπορεί μεν η 107η φετινή θέση της Ελλάδας και αντίστοιχα η 108η περσινή στη σχετική λίστα να έχει γίνει «καραμέλα» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση Τύπο, αλλά το ερώτημα που βάζουν αρμόδια και μη κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το ποιοι είναι οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και κυρίως ποια είναι η μεθοδολογία βάσει της οποίας προκύπτει η σχετική αξιολόγηση παραμένει.

«Δεν αποκαλύπτουμε ποιοι συνέταξαν την έκθεση για λόγους ασφαλείας». Αυτό είχαν απαντήσει πριν από περίπου έναν χρόνο οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» σε ερώτηση της ιστοσελίδας TheTOC.gr, δημιουργώντας ευλόγως απορίες για το περιεχόμενο και την αξιοπιστία της έκθεσής του. Το γεγονός άλλωστε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στη λίστα χαμηλότερα από αφρικανικές χώρες στις οποίες κυβερνά ο… στρατός ή ακόμη και από τα Κατεχόμενα που οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» ονομάζουν χωρίς κάποια αιδώ ως «Βόρεια Κύπρο» εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της έκθεσης, όπως είχε επισημάνει τότε με χαρακτηριστικό τρόπο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ανεπαρκής αιτιολόγηση

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» αναγνωρίζονται ως μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) και όχι ως κάποιο επίσημο και θεσμικό όργανο, με ερωτήματα να έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς –και κατά βάση να μην έχουν απαντηθεί– από διάφορες χώρες σχετικά με τους χρηματοδότες τους ή… «αφανείς» υποστηρικτές τους. Αντίστοιχα ερωτήματα και αντιδράσεις για τη λίστα περί ελευθερίας του Τύπου έχουν διατυπωθεί από κυβερνήσεις και άλλων χωρών και όχι μόνο από την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γειτονική μας Βουλγαρία, η οποία επίσης φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και παρά τα βήματα που είχαν γίνει από την κυβέρνηση του φιλοευρωπαϊστή Πετκόφ αμέσως μετά την αποχώρηση Μπορίσοφ. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης για το 2023 φιγουράρει στη 10η θέση το… Ανατολικό Τιμόρ, ανάμεσα στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πορτογαλία.

Ειδικά δε στη φετινή τους έκθεση για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» επικεντρώνουν στη δολοφονία Καραϊβάζ, δίχως ωστόσο να λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, ήτοι τη σύλληψη των δύο φερόμενων ως δραστών, την άσκηση δίωξης από τις εισαγγελικές αρχές σε βάρος τους και βέβαια την προφυλάκισή τους. Επίσης, η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στη γενική διαπίστωση ότι –όπως αναφέρουν οι συντάκτες της– η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα μέσα ενημέρωσης παραμένει σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, δίχως πάλι να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις για το ποιες είναι αυτές οι έρευνες και κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκαν.

Ευρωπαϊκό ράπισμα

Αλλο ένα στοιχείο που μαρτυρά την υποκειμενικότητα των συντακτών της έκθεσης είναι οι καταγγελίες για περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων από «ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες», δίχως οι καταγγελίες αυτές να έχουν διασταυρωθεί. Το ίδιο και οι καταγγελίες γυναικών δημοσιογράφων για περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας, πολλές εκ των οποίων επίσης δεν είναι διασταυρωμένες και αφορούν μόνο τις μαρτυρίες των φερόμενων θυμάτων.

Ούτως ή άλλως, η απάντηση που επιφύλαξε προχθές στο μπρίφινγκ της Κομισιόν η αντιπρόεδρος και αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα και την έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» αποτελεί μάλλον ράπισμα στους επικριτές της κυβέρνησης και σε όσους έχουν κάνει… σημαία του αντιπολιτευτικού αγώνα τους αυτήν την έκθεση. Αφού έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις συλλήψεις σχετικά με τη δολοφονία Καραϊβάζ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «συνεργαζόμαστε και με άλλες έρευνες», αλλά και ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα», κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην task force για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το Media Freedom Act.