Την εποχή που ο Νίκος Παππάς επιχειρούσε, σύμφωνα με την ομόφωνη (13-0) απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, να δημιουργήσει το ΣΥΡΙΖΑ Channel με έναν διαγωνισμό που κρίθηκε αντισυνταγματικός, η Ελλάδα κέρδιζε… θέσεις σε θέματα «ελευθερίας του Τύπου»

Σήμερα όπως και συνολικά την περίοδο διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από χώρες όπου ο Τύπος απλά δεν υπάρχει.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» έβγαλαν τη γνωστή λίστα τους με την κατάταξη των χωρών ως προς τα θέματα «Ελευθερίας του Τύπου» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Και σε αυτή επαναλαμβάνονται όσα υποστήριζε και υποστηρίζει τα λίγα τελευταία χρόνια σε βάρος της Ελλάδας με στόχο φυσικά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη λίστα αυτή κατατάσσουν την Ελλάδα στην θέση 107, την ώρα που αναγνωρίζουν την «Βόρεια Κύπρο» ως οντότητα, τα Κατεχόμενα δηλαδή, και την κατατάσσουν στη θέση 72. Ακόμη και την Ουγγαρία του Όρμπαν βάζουν σε καλύτερη θέση και μια σειρά άλλων χωρών.

Αυτό δηλαδή που είχαν κάνει και στις προηγούμενες λίστες αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρας μας.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση χρησιμοποιεί κριτήρια αξιολόγησης τα οποία κατατάσσουν Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η φιλελεύθερη Δημοκρατία αποτελεί κυρίαρχο συστατικό της ύπαρξής τους, σε θέσεις χειρότερες από αυτές χωρών όπως η Μπουρκίνα Φάσο (θέση 58) η Γουινέα (θέση 85), η Σιέρα Λεόνε (θέση 74) και η Γουινέα Μπισάου (θέση 78).

Και αυτά είναι λίγα παραδείγματα. Υπάρχουν και άλλα που καθιστούν την Μη Κυβερνητική Οργάνωση να λειτουργεί εκτός πραγματικότητας και με μια εμμονή κατά της Ελλάδας που όμως συνδέεται με την κυβέρνηση και όχι με την πραγματικότητα

Για παράδειγμα οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα βελτίωναν τη χώρα στη σχετική λίστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Της κυβέρνησης δηλαδή που επιχείρησε να μειώσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών με την επίκληση της γνωστής «μελέτης της Φλωρεντίας» και να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο τοπίο στο χώρο του Τύπου.,

Ουδείς δύναται να ξεχάσει τις θριαμβολογίες που είχαν ακολουθήσει το κλείσιμο του Mega ή τα όσα συνέβησαν σε εφημερίδες όπως τα Νέα.

Κυρίως όμως ουδείς δύναται να ξεχάσει την προσπάθεια να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel, με τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, και τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο Νίκος Παππάς με τον «κόκκινο εργολάβο» Χρήστο Καλογρίτσα.

Και φυσικά ουδείς μπορεί να ξεχάσει την ομόφωνη και αμετάκλιτη καταδίκη του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος με 13 – 0 από το Ειδικό Δικαστήριο.

Καταδίκη στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην προσπάθεια να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel, ένα κανάλι που θα απηχεί τις θέσεις της τότε Κυβέρνησης Τσίπρα και το οποίο θα προέκυπτε μέσα από το διαγωνισμό για 4 τηλεοπτικές άδειες.

Δεν ήταν κρυφό. Απλά η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήρθε να το επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο. Όμως όταν κάποιος κινείται σε «κλειστά σύνορά ιδεών» αδυνατεί να δεί πέρα από αυτά…