Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα μπορούσε λόγω του θεσμικού της ρόλου να πει πιο καθαρά ότι, κάποιοι προσπάθησαν εργαλειοποιώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα που απορρέουν από το κράτος δικαίου να πλήξουν την Ελλάδα. Όλοι όμως καταλάβαμε ποιους εννοούσε επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις μεθόδους και τις πρακτικές τους που είχαν ως αποτέλεσμα το κατάπτυστο ψήφισμα.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στο τομέα της διαφάνειας, αλλά έχει σημασία ότι δεν αντέδρασε όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε με σημασία ότι «τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαθέτει την αμεροληψία για να κρίνει το κράτος δικαίου». Όπως και δεν έδειξε να διαφωνεί όταν άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως «Μοιάζει παράδοξο δυνάμεις που συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαϊκά συνθήματα να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της δικαιοσύνης». Είναι προφανώς ότι ως πρόεδρος όλων των ευρωβουλευτών δεν θα μπορούσε να καταδικάσει ευθέως ένα προκάτ ψήφισμα που εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσαν συγκεκριμένα κέντρα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες να προωθήσουν.
Πίσω, όμως, από τις λέξεις διαβάζει κανείς μια αυτοκριτική διάθεση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση όλων των κρατών- μελών «με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το κράτος δικαίου». Ωστόσο λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πολιτικοποιήσουμε τέτοια ζητήματα», και χαιρετίζοντας «τα σημαντικά βήματα στην Ελλάδα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας και της ισότητας», όχι μόνο κράτησε αποστάσεις από το ψήφισμα των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων, αλλά με την ιδιότητα της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται από την 17χρονη μη αμφισβητήσιμη λίστα του Economist και από το πλέον αρμόδιο και επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ που είναι η Κομισιόν.