Μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη της επιλογής του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στους χώρους αριστερότερα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να διαβλέψουν τις εκεί εξελίξεις.
Ερμηνεύοντας την κυβερνητική διαρροή ότι «πρόσωπα της Κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης», ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προσπαθούν να «κάνουν ταμείο» πάνω στην πρόταση της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη.
Αν και η όποια απόφασή τους δεν έχει ουσιαστική σημασία, ανοίγει εντούτοις ένα παράθυρο για το μέλλον μιας συνεργασίας των δύο κομμάτων, κλείνοντας την αντίστοιχη προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις δείχνει πολιτικά απομονωμένο.
Ακόμα «το φυσάνε»
Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Νέα Αριστερά θα υπερψηφίσει την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργό, τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να αναλύσει τα δεδομένα.
Πριν από περίπου 45 ημέρες, ο Αλέξης Χαρίτσης «τάραξε» τα «ήρεμα νερά» της λεγόμενης Κεντροαριστεράς προτείνοντας τον Χρήστο Ράμμο για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τελικά, χωρίς επίσημη αιτιολογία, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποδέχθηκαν την πρόταση Χαρίτση, αναγκάζοντας τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να αρνηθεί.
Από τότε έγιναν πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις, χωρίς να σημειωθεί κάτι που θα μπορούσε να φέρει κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Όμως στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιοι ότι η υποψηφιότητα της Λ. Κατσέλη μπορεί να μειώσει την απόσταση ανάμεσα τους.
Εξάλλου, μια τέτοια απόφαση από το κόμμα Χαρίτση θα είναι δικαιολογημένη αφού η πρώην υπουργός έχει βρεθεί κοντά στον «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς να έχει εμπλακεί σε εσωκομματικές διενέξεις.
Η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς στην προεδρική εκλογή ίσως ανοίξει τον δρόμο της επανένωσης, κάτι που δείχνει μονόδρομος, ειδικά για τη ΝΕΑΡ που κινείται στα «πολύ χαμηλά» των δημοσκοπήσεων.
Ούτε… ζωγραφιστούς
Στις ζυμώσεις και τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα «επανασυγκόλλησης», κυρίαρχο ρόλο έχει η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ένα ακόμα, χαμηλών τόνων, στέλεχος που έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν στο «σύστημα» του Αλέκου Φλαμπουράρη.
Ωστόσο, εκείνος που φέρεται να ανθίσταται επίμονα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ πρόσφατα ο Νίκος Βούτσης διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακά ευρύτερη συμπόρευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με απώτερη κατάληξη τη δημιουργία ενός συνασπισμού, γύρω στις αρχές του καλοκαιρού και αφού προηγηθούν οι αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων των δύο κομμάτων.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο παρασκήνιο, δημοσίως ο Σωκράτης Φάμελλος διατυπώνει γενικό προσκλητήριο «προς όλους όσοι διαφώνησαν και απομακρύνθηκαν, να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ανταλλάγματα».
Έτσι, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι θα αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική… τάξη, με την επιστροφή των «10» της Νέας Αριστεράς να οδηγεί στην ανάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε ενωτική την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη και κάλεσε ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας να τη στηρίξουν.
«Η κυρία Κατσέλη έχει μια πολύ συγκεκριμένη πορεία υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών σε πολύ δύσκολους καιρούς και στην παρούσα φάση συμπυκνώνει τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες από μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία.
Ζητούμενο για την πολιτική αλλαγή είναι οι μεγάλες ενέργειες, η συγκρότηση συμμαχιών, αλλά και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρώην υπουργός.