Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν σταματά το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά πρόκειται να δώσει περαιτέρω φόρα έως το τέλος του έτους με την ψήφιση και υλοποίηση εμβληματικών νομοσχεδίων. Ένα από αυτά θα προκαλέσει αναταράξεις στους νέους προέδρους που θα προκύψουν στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να το καταψηφίσουν.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σκοπεύουν μέσα στον Δεκέμβριο να φέρουν τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές και μάλιστα από τον τόπο της κατοικίας τους. Πρόκειται για τη συνέχεια της εμβληματικής μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου των ομογενών στις ευρωεκλογές: «Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε δε αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τον σχεδιασμό του: «Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές. Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σ' εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε».
Η αμηχανία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Μια από τις πρώτες ενέργειες των νέων προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν παραμείνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης αντίστοιχα, είναι ότι θα αναγκαστούν να ψηφίσουν θετικά σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Διότι από τις πρόσφατες ευρωεκλογές φάνηκε πόσο χρήσιμη ήταν η νέα διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και για τους Έλληνες πολίτες που δεν βρισκόταν στον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς υφίσταται σε χώρες της Ε.Ε. εδώ και πολλά έτη. Και η Ελλάδα την εφάρμοσε για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ιδιαίτερη επιτυχία. Θυμίζουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν αρνητικά στην διευκόλυνση της επιστολικής ψήφου, ωστόσο έπειτα έδειξαν πως το μετανιώνουν ενώ υπήρξαν εσωκομματικές φωνές και στα δύο κόμματα που κατέκριναν την επίσημη γραμμή. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι πολίτες αγκάλιασαν την θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, το σύστημα της επιστολικής ψήφου διεκπεραιώθηκε με επιτυχία, οπότε οι δικαιολογίες ξεμένουν. Και κάπως έτσι μία από τις πρώτες τους ενέργειες των νέων προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή τους θα είναι ένα μεγαλοπρεπές «ναι» σε μια εμβληματική κυβερνητική πρωτοβουλία.