Σχεδόν τρεις μήνες κράτησε η άτυπη προεκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία φτάνει στο τέλος της σε μια εβδομάδα περίπου. Και λέμε περίπου διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Αν και γενικά κύλησε ομαλά η διαδικασία, δεν έλειψαν τα πισώπλατα συντροφικά μαχαιρώματα ενώ από το debate και μετά άρχισαν οι πρώτες σηµαντικές αντεγκλήσεις και τα σφοδρά πυρά, φανερώνοντας το άγχος συγκεκριμένων υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση μια εβδομάδα πριν τις κάλπες και ειδικά μετά το debate διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί που ανατρέπουν τα δεδομένα.

Η παρουσία των υποψηφίων στο debate διαµόρφωσε ένα νέο τοπίο, το οποίο αποτυπώνεται και στις δηµοσκοπήσεις και δείχνει ότι θα διεξαχθεί ένα µεγάλο ντέρµπι για τα πρόσωπα που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Ο σίγουρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πήρε ξανά κεφάλι σε δημοσκοπήσεις και αποδόσεις στοιχημάτων, είναι αυτός που λογικά θα περιµένει το βράδυ της επόµενης Κυριακής για να δει αν θα έχει αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο τον Χάρη ∆ούκα, την Αννα ∆ιαµαντοπούλου ή τον Παύλο Γερουλάνο. Οι δύο τελευταίοι αναπτύσσουν δυναμική τις τελευταίες ημέρες, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις ήταν οι κερδισμένοι του debate. Έτσι βελτιώθηκαν οι αποδόσεις τους στις στοιχηματικές εταιρίες ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου σε δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ακόμα και δεύτερη, με τρίτο τον Χάρη Δούκα. Ο τελευταίος πληρώνει την κακή εμφάνιση του debate, την αρνητική κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων και τις φήμες που θέλουν να είναι δεκτικός σε μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο Χάρης Δούκας έχει οργανώσει ένα δυνατό δίκτυο στελεχών σε όλη την χώρα και τον στηρίζουν σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πέτρος Ευθυµίου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Τόνια Αντωνίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Απόστολος Πάνας. Παράλληλα δεν πρέπει να υποτιμηθεί η διάθεση που φαίνεται να υπάρχει σε ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται να έχει επιρροή σε αυτά τα κοινά. Όσον αφορά την Άννα Διαμαντοπούλου αν και κάνει ομολογουμένως μια πολύ επιτυχημένη καμπάνια, έχει ένα σοβαρό τρωτό σημείο, την απουσία της από τα κομματικά δρώμενα, γεγονός για το οποίο την χτυπούν διαρκώς οι άλλοι υποψήφιοι. Ο δε Παύλος Γερουλάνος αν και δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως φαβορί για την πρώτη δυάδα, έχει σημαντική βοήθεια από τη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου και από στελέχη με μεγάλη κομματική εμπειρία όπως ο πρώην γραµµατέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο πρώην γραµµατέας Επικοινωνίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και ο Γιώργος Πετρουλάκης.

Δεύτερος γύρος, δημοσκοπήσεις και αποδόσεις


Κομβικό ρόλο για τον νικητή του δεύτερου γύρου θα παίξουν οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης, οι οποίοι μπορεί να έχουν χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο έχουν πίσω τους ένα σημαντικό αριθμό στελεχών που θα προσέλθουν σίγουρα και στις κάλπες του δεύτερου γύρου. Οι φήμες λένε, ιδίως από την εικόνα που παρουσιάστηκε στο debate, ότι ο Παύλος Γερουλάνος, αν δεν περάσει ο ίδιος στο δεύτερο γύρο, θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, έστω και άτυπα. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με τον Μιχάλη Κατρίνη. Αντίθετα η Νάντια Γιαννακοπούλου μάλλον διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου.

Όσον αφορά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος, ωστόσο μετά υπάρχει ένα ντέρμπι ανάμεσα στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Άννα Διαμαντοπούλου είναι δεύτερη, με απόσταση μόλις δύο μονάδων από τον τρίτο Χάρη Δούκα. Και στη δημοσκόπηση της GPO η πρώην υπουργός είναι μπροστά από τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά για μόλις 0,3%. Στις δε αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ξανά φαβορί για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Χάρης Δούκας υποχώρησε σημαντικά στις προβλέψεις, ωστόσο παραμένει δεύτερος. Αντίθετα βελτιώθηκαν αισθητά οι αποδόσεις τόσο της Άννας Διαμαντοπούλου όσο και του Παύλου Γερουλάνου. Φαίνεται ότι την ερχόμενη Κυριακή θα ζήσουμε ένα ντέρμπι για τη δεύτερη θέση. Άλλωστε το ποιος θα καταλήξει στο δεύτερο γύρο, θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον τελευταίο να έχει σαφή προτιμήση τις τελευταίες ημέρες σε συγκεκριμενο πρόσωπο.