Τις τελευταίες ώρες κάποιοι κύκλοι πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στήσουν συνωμοσιολογικές ιστορίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Αν ανατρέξουμε όμως λίγα χρόνια πίσω, το 2017, θα θυμηθούμε μια σειρά κινήσεων του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που είχαν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας εντός και εκτός Ελλάδος.

Η ιστορία με την τότε επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι ίσως έκρυβε πολύ περισσότερα από μια οικογενειακή εκδρομή στη Eurodisney. Η Σύνοδος των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Ιανουαρίου 2017. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε τότε ότι «ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά τη Σύνοδο στη Λισαβόνα έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι, για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η ελληνική πρεσβεία όσο και η γαλλική κυβέρνηση».

Ακολούθως, το τότε περίεργο non paper του Μαξίμου ενημέρωνε ότι «εκεί (στο Παρίσι) είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της L΄Οréal, η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, με εκπροσώπους της επενδυτικής τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες».

Επισήμως, η εκ των επικεφαλής του τμήματος εταιρικών σχέσεων της Rothschild Καρολίν Νίκο επιβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της τράπεζας στις 30 Ιανουαρίου 2017. Οσο για τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, οι πληροφορίες ήταν ότι, εκτός του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, επέβαιναν επίσης η σύντροφος και τα τέκνα του πρωθυπουργού. Αλλωστε η οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα ήταν και στη Λισαβόνα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι ότι ενώ με το «θολό» non paper τότε δεν δινόταν απάντηση ως προς τους επιβαίνοντες, γινόταν αναφορά στα παιδιά του πρωθυπουργού, με τη σύσταση «να τα αφήνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση». Ομως, από την άλλη, κατά πόσο είναι νόμιμο (και φυσικά ηθικό) να παίρνει ο πρωθυπουργός την οικογένειά του στα ταξίδια για δουλειά; Και τι έγινε τα χρόνια που ακολούθησαν με τις επενδύσεις της L΄Οréal; Ουαί υμίν συριζαίοι υποκριτές...