Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη. Η συζήτηση αφορούσε την αμφισβήτηση που έχουν οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη από τα στελέχη των συνιστωσών, απέναντι στις οποίες το μπλοκ των «προεδρικών» θέλει να δείξει ότι τηρεί αυστηρή στάση, αλλά όχι αδιάλλακτη.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα στη διάσπαση του 2015, τότε που έφυγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα στελέχη, για να ιδρύσουν νέα κόμματα, τα οποία πήραν κάτω από 3% και απέτυχαν να εκλεγούν. Με αυτόν τον τρόπο, οι «προεδρικοί» προσπαθούν να τιθασεύσουν τα στελέχη των συνιστωσών, υπενθυμίζοντάς τους ότι «όποιος βγαίνει απ' το μαντρί, τον τρών' οι λύκοι». Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά: η διάσπαση του 2015 έγινε περίπου 30 ημέρες πριν από τις κάλπες. Ήταν μια διάσπαση πρακτικώς μη έχουσα ουσία και πραγματικό κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν γίνει τώρα διάσπαση και πράγματι φύγουν οι 16 βουλευτές που ψήφισαν λευκό την περασμένη εβδομάδα στην εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 31 βουλευτές και αυτομάτως υποβιβάζεται στην ελάσσονα αντιπολίτευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 32 προβιβάζεται σε αξιωματική αντιπολίτευση. Στη συγκεκριμένη λοιπόν συγκυρία, «το μαχαίρι και το καρπούζι» το έχουν οι συνιστώσες, αφού εάν αποφασίσουν να αποχωρήσουν, κάνουν σοβαρή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον έχουν τριάμισι χρόνια μπροστά τους για να οργανωθούν. Το χειρότερο όμως για τους «προεδρικούς» είναι πως δεν δείχνουν να έχουν κάποιο μεγάλο δέλεαρ να τους αντιπροτείνουν.
Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα
Νικόλ Λειβαδάρη: «Όταν τίθενται με το καλημέρα σε αμφισβήτηση και απόρριψη οι επιλογές του νέου προέδρου, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει χωρίς διάσπαση από εδώ και πέρα;»
Γιώργος Τσίπρας: «Θεωρητικά, μπορεί να προχωρήσει χωρίς διάσπαση. Θεωρητικά».
Νικόλ Λειβαδάρη: «Θεωρητικά. Πρακτικά, σας ανησυχεί; Τη θεωρείτε πιθανή;»
Γιώργος Τσίπρας: «Είναι ένα πιθανό σενάριο. Αλλά η διάσπαση είναι μια σχετική έννοια. Είναι άλλο πράγμα η αποχώρηση κάποιου ή κάποιων στελεχών. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το 2015, τότε που αποχώρησε η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη -πιθανώς διότι πήραν τα μυαλά τους αέρα από δημοσκοπήσεις που είχαν εμφανιστεί τον Αύγουστο του 2015- έφυγε ένα σημαντικό κομμάτι και μελών και στελεχών. Ήταν γύρω στο 30% πανελλαδικά. Παρ' όλα αυτά, στις εκλογές όπως είδατε, πήραν λιγότερο από 3%. Θέλω να σας πω ότι η πραγματική τους δύναμη και αναφορά στην κοινωνία, ήταν πάρα-πάρα πολύ μικρότερη απ' αυτήν που φαινόταν εντός του κόμματος».
Νικόλ Λειβαδάρη: «Άρα εσείς τώρα βλέπετε ως ένα πιθανό σενάριο οι αποχωρήσεις κάποιων στελεχών που διαφωνούν με τη νέα ηγεσία;»
Γιώργος Τσίπρας: «Δεν το ξέρω. Ο καθένας από εμάς εθελοντικά συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, εθελοντικά θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει όλος ο δημοκρατικός χώρος να υπάρξει διάλογος, σύνθεση κι όπου δεν υπάρξει σύνθεση, πλειοψηφίες και μειοψηφίες και δημοκρατικά να προχωρήσουμε. Αν αυτό το αρνηθούν κάποιοι, δεν μπορώ να το ξέρω».