Σε εκ νέου συσπείρωση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα από μία ανάρτησή του στο Facebook, αφιερωμένη στην επέτειο των 40 χρόνων από τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981, οπότε και το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Φυσικά, συνδέοντας την επέτειο και την αναφορά περί «ήλιου», ο κ. Παπαναδρέου δεν μιλάει γενικά και αόριστα για κάποιον ήλιο, αλλά, ειδικότερα, κάνει λόγο για τον πράσινο ήλιο, δηλαδή τον διάσημο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, και, επομένως, ζητάει από τις προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα, το παλιό το ορθόδοξο, όπως φαίνεται από την ανάρτησή του. 

Βέβαια, η επέτειος μπορεί να είναι μία πολύ καλή αφορμή να εκφράσει ένα τέτοιο αίτημα ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως και η επέτειος, αλλά και τα λόγια του συμβαίνουν σε μία -καθόλου τυχαία- χρονική στιγμή που είναι κρίσιμη για την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε απορροφήσει σημαντική μερίδα κόσμου που τα προηγούμενα χρόνια στήριζε το ΠΑΣΟΚ και τώρα εκφράζει τάσεις φυγής και σε ορισμένες περιπτώσεις επιστροφής. 

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου

Αναλυτικά ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στην ανάρτησή του: «Ήταν σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να ενώσει και να κινητοποιήσει τους μη προνομιούχους Έλληνες, τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, γύρω από τα προτάγματα της 3ης του Σεπτέμβρη, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τον λαό στην εξουσία».

Συνεχίζε, υπογραμμίζοντας: «Ήταν η μέρα που η ιστορία αλλάζει ρου στην Ελλάδα και η Αλλαγή γίνεται πράξη. Η μέρα που το κοινωνικό κράτος αρχίζει να χτίζεται ως απότοκο των αγώνων του λαού μας. Η μέρα που αυτός ο λαός συμφιλιώνεται και αναγνωρίζεται η προσπάθεια της καθεμιάς και του καθενός. Η μέρα που η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η πρόνοια γίνονται δημόσια αγαθά προσβάσιμα σε όλες και όλους ισότιμα. Η μέρα που οι γυναίκες αποκτούν τη θέση και τα δικαιώματα που τους αναλογούν.

«Η μέρα που οι πολίτες αισθάνθηκαν περήφανοι για την Ελλάδα που τους ανήκε. Η μέρα που η Ελλάδα έγινε ισότιμος συνομιλητής των χωρών που στάθηκαν ανεξάρτητες και ενώθηκαν. Η μέρα που ο λαός αισθάνθηκε τι σημαίνει δημοκρατία και έγινε συμμέτοχος στη διακυβέρνηση της χώρας του», πρόσθεσε.

«Είναι η ώρα να συσπειρωθούν ξανά οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, γύρω από ένα όραμα, απέναντι στον πελατειασμό και τον αυταρχισμό της συντηρητικής παράταξης, με οδηγό τον ήλιο που ζέστανε και τότε τις αγωνίες και τα όνειρα μας», κατέληξε στο τέλος της ανάρτησής του.