Με τον ομόλογό του από το Ουζμπεκιστάν Bakhtiyor Saidov συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με ανάρτηση του αρμόδιου υπουργείου στην πλατφόρμα X. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γεραπετρίτης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρεται, δόθηκε έμφαση στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουζμπεκιστάν. Ακόμα, επισημένεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον Ουζμπέκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Τασκένδη, ενόψει και της έναρξης της λειτουργίας της νέας Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ουζμπεκιστάν. 

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως ανακοινώθηκε, υπέγραψαν πρωτόκολλο για συνεργασία και διαβουλεύσεις, αλλά και συμφωνία σχετικά με την απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης εισόδου σε κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων. 

Πλούσιο το πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη 

Για σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού περιλαμβάνει τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ισραήλ, όπως και τετραμερή, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, και της Κροατίας.

Ακόμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα παρευρεθεί αργότερα σε υπουργική συνάντηση με θέμα την 25η επέτειο υιοθέτησης του Καταστατικού της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί, επίσης, στην έναρξη της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία θα εκφωνήσουν ομιλία ο γενικός γραμματέας και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, αλλά και με γνώμονα την προαγωγή των διμερών σχέσεων της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ελβετίας, της Σομαλίας, της Τυνησίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.