Στη συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ για την «πολυσχιδή», όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 78η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη

Όπως περιέγραψε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, «οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να καθιερώσουν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, να αναπτύξουν τη συζήτηση, η οποία γίνεται στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, στο επίπεδο της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

«Με ορίζοντα την 7η Δεκεμβρίου, όπου θα έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, συγκεκριμένα παραδοτέα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, για την ευημερία στην περιοχή και για την ανάπτυξη της ευρύτερης συνεργασίας», πρόσθεσε. 

«Πολυσχιδής» παρουσία με μία σειρά από συναντήσεις και συνεργασίες

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως μέσα από την παρουσία της στη ΓΣ του ΟΗΕ η ελληνική αντιπροσωεία «η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλει να προωθήσει την ελληνική υποψηφιότητα για συμμετοχή, ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26», συμπληρώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μια σειρά από συναντήσεις, πολυμερείς, περιφερειακές και διμερείς, ακριβώς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής υποψηφιότητας».

Σχετικά με τις συναντήσεις, εξήγησε: «Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια σειρά από συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών fora και οργανισμών, όπως, βεβαίως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Μια σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις και σε επίπεδο περιφερειακό, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην τετραμερή συνάντηση με Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Καθώς επίσης, και στη συνάντηση για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Η Ελλάδα πάντοτε παραμένει πρωτοπόρος στην ενεργοποίηση όλων των δυνατών μηχανισμών για την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Μια ενταξιακή διαδικασία, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει για το καλό και την ευημερία και της περιοχής και της Ευρώπης και των λαών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε.

Επίσης, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με «αντιπροσωπείες, από 20 περίπου χώρες, σε επίπεδο διμερών συναντήσεων, από χώρες τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής. Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία, την οποία θέλουμε να αναπτύξουμε. Η πολυμέρεια της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί να γίνονται αυτές οι συναντήσεις, έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις, αλλά να δημιουργούνται και πολύ ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες και ερείσματα για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων».

Για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε τη γνωστή τριμερή εκτός της Ελλάδας, με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου. Αντίστοιχη με την Ιορδανία. Η έμφασή μας αποδίδεται με ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ελληνική παρουσία είναι πάντοτε εξαιρετικά ισχυρή. Συμμετείχαμε ενεργά στη Διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συμμετείχαμε στα fora τα οποία αφορούν τον Κόλπο».

«Η ελληνική ομογένεια είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ήπιας ισχύος της χώρας»

Να σημειωθεί πως ο κ. Γεραπετρίτης ερωτήθηκε και για τις επαφές που είχε με ελληνοκυπριακές και αμερικανο-κυπριακές οργανώσεις και για το κλίμα που αποκομίστηκε από τις επαφές με τους Έλληνες ομογενείς. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Η ελληνική ομογένεια, η ελληνική διασπορά, αποτελεί το μεγαλύτερο μοχλό ήπιας ισχύος της χώρας. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην ελληνική ομογένεια, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική ομογένεια και να τη φέρουμε κοντά στη μητρόπολη, σε ένα επίπεδο διαρκούς συνεργασίας. Και για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουμε όλα τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία θα αισθάνονται οι Έλληνες ομογενείς ότι είναι κοντά στην πατρίδα».

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Είχα την ευκαιρία να έχω προσωπικά μια συνάντηση, την προηγούμενη Δευτέρα, με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ. Εκεί είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ και στην ομογένεια την ελληνική και την κυπριακή, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αυτούς. Ο Πρωθυπουργός, επίσης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική ομογένεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να διατηρούμε και να ενισχύουμε τους δεσμούς με την ομογένειά μας, αλλά από την άλλη πλευρά, να κάνουμε τους ομογενείς μας να αισθάνονται ότι η πατρίδα είναι διαρκώς δίπλα τους».