Σειρά παρεμβάσεων για ζητήματα που κυριαρχούν στην πολιτική και δικαστική επικαιρότητα έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε τον Ρουβίκωνα «εγκληματικήοργάνωση».

Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση των Τεμπών, στις έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες.

«Ο Ρουβίκωνας είναι εγκληματική οργάνωση»

Με αφορμή την παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, την οποία η ίδια η συλλογικότητα χαρακτήρισε «αντισιωνιστική περιπολία», ο υπουργός αποκάλυψε ότι για το περιστατικό έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση.

«Υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα και διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα», είπε, προσθέτοντας ότι έχει έρθει η στιγμή να συνενωθούν όλες οι σχετικές δικογραφίες από όλη τη χώρα.

«Το ίδιο είχε γίνει με τη Χρυσή Αυγή. Συνενώθηκαν οι διάσπαρτες δικογραφίες και οδηγηθήκαμε στην αντιμετώπιση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Ο Ρουβίκωνας, κατά τη γνώμη μου, είναι εγκληματική οργάνωση, με τον τρόπο που δρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέμπη: «Υπήρξε προσπάθεια να μην ξεκινήσει η δίκη»

Ο κ. Φλωρίδης απέδωσε τη χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, όπως καταγράφεται σε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών.

Υποστήριξε ότι αναπτύχθηκε μια οργανωμένη εκστρατεία που παρουσίαζε τη Δικαιοσύνη ως μηχανισμό συγκάλυψης της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «τεράστια συνωμοσία» και «φοβερή προπαγάνδα».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το προηγούμενο διάστημα ενεργοποιήθηκαν περίπου 50.000 λογαριασμοί από χώρα του εξωτερικού, οι οποίοι, όπως είπε, επηρέασαν τη δημόσια συζήτηση γύρω από την υπόθεση.

Αναφερόμενος στη δίκη για την τραγωδία, τόνισε ότι η αίθουσα επεκτάθηκε ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες άτομα, ωστόσο σήμερα -όπως είπε- παραμένει σχεδόν άδεια, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε την ανάκριση σε χρόνο σημαντικά μικρότερο από αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις στην Ευρώπη.

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Οι έρευνες ξεκίνησαν από τις ελληνικές αρχές»

Για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε λανθασμένα η εντύπωση πως οι αποκαλύψεις προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Όπως είπε, οι σχετικές υποθέσεις προέκυψαν κυρίως μέσα από έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, ενώ υπογράμμισε ότι οι Έλληνες εισαγγελείς που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν υπάγονται στην κυβέρνηση.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλά για πάταξη της πολιτικής διαφθοράς.

Ο υπουργός έκανε λόγο για δύο αμετάκλητες καταδίκες υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για παράβαση καθήκοντος, ενώ επανέφερε την κριτική του στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα το 2019, υποστηρίζοντας ότι οδήγησαν στην αποφυλάκιση καταδικασμένων για βαριά εγκλήματα.

Προειδοποίηση στους συμβολαιογράφους

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην αποχή των συμβολαιογράφων της Αθήνας, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αποφάσεις για αποχή θα είναι έγκυρες μόνο εφόσον συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων μελών.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα μπορεί να συνεπάγεται σοβαρές ποινικές ευθύνες.

Όπως σημείωσε, χάρη στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο χρόνος δημοσίευσης διαθηκών έχει περιοριστεί από περίπου 450 ημέρες σε μόλις επτά.

Αλλαγές στις πολυκατοικίες

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι κατατίθεται το νέο νομοσχέδιο για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, το οποίο -όπως είπε- αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του πλαισίου από το 1929.

Μεταξύ των βασικών προβλέψεων είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων στις πολυκατοικίες με πλειοψηφία 51% αντί της ομοφωνίας, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για αγωγές διανομής, οι οποίες θα ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα σε έξι μήνες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην υπόθεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εξηγώντας τα δικαστικά βήματα που προβλέπονται για την αμφισβήτηση της εγκυρότητάς του ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων.