Σπουδαίο «ατού» για την κυβέρνηση αποδεικνύεται ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο πολύ δραστήριος υπουργός Δικαιοσύνης παράγει απτό αποτέλεσμα και τοποθετείται άφοβα, όπως έκανε προ ημερών στη Βουλή υπερασπιζόμενος την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο έμπειρος πολιτικός συνεισέφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υιοθετηθεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων, χωρίς τελικά να υπάρξει σύγκρουση με τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι αρχικά αντέδρασαν και ετοιμάζονταν μάλιστα για αποχή. Η συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τους εκπροσώπους τους είχε αίσια έκβαση, όπως και οι πρότερες που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Αλλωστε, μιλώντας στη Βουλή στις 7 Ιουλίου και στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Γιώργος Φλωρίδης είχε τονίσει πως «οι αλλαγές και οι αναγκαίες τομές στην ελληνική Δικαιοσύνη αφορούν πρωτίστως παθογενείς καταστάσεις, διαδικασίες και διαχρονικές ελλείψεις και όχι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων που διακονούν και κοινωνούν τον θεσμό.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιλαμβάνονται τη μεταρρυθμιστική παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης ως πολιτική προσθετικού αθροίσματος, όπου όλοι οι βασικοί συντελεστές του τομέα έχουν να κερδίσουν». Ολα λοιπόν εδώ δείχνουν καλά, καθώς υπάρχει πλέον σύμπνοια.

Μεταρρυθμιστικό πρόταγμα

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ψηφίστηκε στη Βουλή το –πολύ απαραίτητο– νομοσχέδιο για «την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο». Οπως είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας την κατάχρηση από τους τρομοκράτες των δυνατοτήτων που τους παρέχει το Διαδίκτυο για τρομοκρατικούς σκοπούς (διάδοση μηνυμάτων, εκφοβισμός, στρατολόγηση και διευκόλυνση διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων)».

Ο Γιώργος Φλωρίδης προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στις 15 Νοεμβρίου επισκέφθηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε σχετικά. Μια ημέρα πριν, είχε τοποθετηθεί εκ νέου για τον νέο δικαστικό χάρτη, που όπως επισήμανε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στη Μίνα Μουστάκα, θα σημάνει «την ορθολογική αναδιάρθρωση και κατανομή των δικαστηρίων, χωρίς επιπτώσεις στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη». Είπε επίσης εδώ πως αυτό ήταν «το βασικό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη» και επισήμανε πως «απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις στην ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δικαιοσύνης, στην αναδιάρθρωση των δικαστικών σχηματισμών και στον τρόπο διοίκησης των δικαστηρίων, όσον αφορά τις μη δικαιοδοτικές λειτουργίες». Μιλώντας λίγες ημέρες αργότερα στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε πως ο δικαστικός χάρτης θα οδηγήσει στην «καλύτερη δυνατή και πιο ορθολογική αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας». Από την Κρήτη ο υπουργός είχε υπογραμμίσει πως «στα σχέδιά μας είναι να μεταφερθεί ύλη από τα δικαστήρια στους δικηγόρους».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί επίσης ότι εκδόθηκε η προκήρυξη για την πλήρωση 500 οργανικών θέσεων του κλάδου Δικαστικής Αστυνομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος στην ατιμωρησία

Ο Γιώργος Φλωρίδης ετοιμάζει τις –πολυπόθητες είναι η αλήθεια– αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως ανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή στις 6 Νοεμβρίου, τονίζοντας μάλιστα ότι «υπάρχει μια αίσθηση ανομίας στους πολίτες, η οποία επικεντρώνεται στη μικρομεσαία εγκληματικότητα που παραμένει ατιμώρητη. Ετσι, θα μπει τέλος στην ατιμωρησία». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου δήλωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ότι «ο κόσμος έχει την εντύπωση πως ό,τι και να κάνει κάποιος, δεν πρόκειται να έχει καμιά συνέπεια και αυτό νομίζω, σιγά-σιγά, πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται, για να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας που τώρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν θα πάμε στο άλλο άκρο».

Ο Γιώργος Φλωρίδης, ως δικηγόρος ο ίδιος, δεν διστάζει να επισημαίνει τις όποιες παθογένειες και να δρομολογεί τις λύσεις. Η συνεργασία του είναι στενή με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνι Γεωργιάδη για την επίλυση του θέματος των προσφυγών για υποθέσεις συντάξεων (e-ΕΦΚΑ) που εκκρεμούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, για την «εύρυθμη και ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης προς όφελος των χιλιάδων πολιτών που έχουν ασκήσει τις σχετικές προσφυγές», όπως δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση των όσων είχε πει στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης για «τα νέα κτήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, των Δικαστηρίων του Πειραιά, την αναμόρφωση του κτηρίου Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία νέων Δικαστικών Μεγάρων σε αρκετές πόλεις της χώρας», ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Η κυβέρνηση της ΝΔ κρατά τον λόγο της.