Σχέδιο για ίδρυση νέων καταστημάτων κράτησης σε όλη την επικράτεια επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Για το σχετικό πρόγραμμα μίλησε στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, λέγοντας ότι τα νέα καταστήματα θα γίνουν μέσα σε έναν χρόνο, σε πολλές περιοχές της χώρας και με ταχείες διαδικασίες, προκειμένου να κρατηθούν εκεί περίπου 3.000 κρατούμενοι καταδικασμένοι σε ελαφρές ποινές.

Ταυτόχρονα, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχουσες φυλακές, αφού από τους 10.200 κρατουμένους σήμερα, οι 1.300, καταδικασμένοι σε μικρές ποινές, αναμένεται να μεταταχθούν σε καινούργια σωφρονιστικά καταστήματα.

Κοινωφελής εργασία

Όσον αφορά το πρόγραμμα παροχής κοινωφελούς εργασίας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι στη σχετική πλατφόρμα έχουν ήδη εγγραφεί 1.500 φορείς που επιθυμούν να απασχολήσουν καταδικασθέντες – από ιδρύματα και νοσοκομεία μέχρι σχολεία.

Την επιτήρηση του μέτρου θα αναλάβει η Δικαστική Αστυνομία, ένα νέο σώμα που έχει νομοθετηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης.