Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απευθείας αναθέσεις ύψους 800.000 ευρώ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν ευσταθούν, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση.

«Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η προσπάθεια ενοχλεί κάποιους. Καλό είναι να ασκούν κριτική, αλλά η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία, όχι σε ψέματα. Το δημοσίευμα αυτό είναι ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο Open.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, επισήμανε τη σοβαρή έλλειψη οργάνωσης που επικρατούσε μέχρι σήμερα, γεγονός που οδήγησε στην ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη συνολική αναβάθμιση και ενοποίηση της λειτουργίας της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε: «Η εικόνα στην ιατροδικαστική υπηρεσία ήταν άσχημη, γι’ αυτό και ψηφίσαμε ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για να την οργανώσουμε επιτέλους, και κάναμε μία γενική διεύθυνση του υπουργείου, γιατί αυτή η υπηρεσία δεν είχε καν οργάνωση πανελλαδικά, ήταν διάφορες υπηρεσίες εδώ κι εκεί».

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης έστειλε σαφές μήνυμα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με αφορμή την πρόσφατη μαφιόζικη εκτέλεση στο Χαλάνδρι, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία έχει πλέον τα εργαλεία και τη βούληση να πατάξει τη δράση των παραβατών.

«Η γνώση από πλευράς παραβατών ότι "τα αστεία τελειώσαν" είναι η πρώτη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος», σημείωσε.

Εξηγώντας περαιτέρω το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή, τόνισε: «Με τους νέους ποινικούς κώδικες που έχουμε θέσει σε ισχύ, όλοι ξέρουν ότι οποιαδήποτε πράξη και να κάνεις, κάποια τιμωρία, ανάλογα με την πράξη σου, θα υπάρξει. Ατιμωρησία δεν υπάρχει πλέον».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Η επιχειρησιακή ικανότητα της ελληνικής αστυνομίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, έχει φτάσει στα ύψη».

Κλείνοντας, υπογράμμισε και το ρόλο της Δικαιοσύνης στην εφαρμογή των νόμων λέγοντας: «Η τρίτη προϋπόθεση είναι μία Δικαιοσύνη που να επιβάλλει σωστά τους νόμους που έχουμε ψηφίσει. Αυτό έχει αρχίσει να λειτουργεί στην Ελλάδα εντυπωσιακά».