«Μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις». Η ρήση αυτή του Ιησού δεν έχει παύσει να επιβεβαιώνεται στο πέρασμα του χρόνου. Κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς πως ισχύει στην περίπτωση του Ρώσου πολέμαρχου και επιχειρηματία (λέμε τώρα) Γιεβγκένι Βίκτοροβιτς Πριγκόζιν. Στη Ρωσία πολλοί έλεγαν την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 23 Ιουνίου 2023 ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας μισθοφόρων Wagner (ο οποίος βρήκε αρχικά καταφύγιο στη Λευκορωσία) ήταν ήδη νεκρός, απλά δεν το ήξερε. Ολοι οι παρατηρητές των διεθνών δρώμενων περίμεναν την απόπειρα κατά του Πριγκόζιν, γνωρίζοντας ότι η εξουσία στη Μόσχα δεν συγχωρεί. Τα παραδείγματα για αυτό είναι πάμπολλα. Οπως και να έχει, το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer που μετέφερε τον Πριγκόζιν συνετρίβη στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δέκα επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πολέμαρχος και το δεξί του χέρι, ο Ντμίτρι Ούτκιν. Σύμφωνα με μια πηγή, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε βεντέτα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, επέστρεφε από ταξίδι στη «μαύρη ήπειρο». Προ ημερών εμφανίστηκε σε βίντεο στρατολόγησης μαχητών για τις επιχειρήσεις της Wagner στην Αφρική.

Ο σεφ… τρομοκράτης

Χτυπήθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε από πυραύλους; Αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος απαρτίζεται από τέσσερις συστοιχίες πυραύλων S-300 PMU1. Οι οπαδοί του δεν μπορούσαν πάντως να το πιστέψουν. «Το δεύτερο αεροπλάνο, που ανήκει στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, γυρίζει πάνω από την πρωτεύουσα και κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο. Στην Αφρική, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είχε μια παρόμοια κατάσταση όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε, αλλά εκείνη τη φορά πέταξε με διαφορετικό. Και τώρα, ένα άλλο επιχειρηματικό τζετ κάνει κύκλους πάνω από τη Μόσχα, το οποίο ανήκει στον επικεφαλής της PMC Wagner. Μέχρι να προσγειωθεί και να μην είναι σαφές ποιος επέβαινε σε αυτό το αεροπλάνο είναι αδύνατο να πούμε ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός με πιθανότητα 100%», διαβάσαμε σε ένα από τα φιλορωσικά προφίλ στο Τwitter που ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Ο δυτικός Τύπος, που απεχθανόταν τον Ρώσο πολέμαρχο (ο οποίος το 2018 αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Wagner), μετά το πραξικόπημα άλλαξε στάση έναντί του. «Ο αγαπημένος σεφ και διεθνής υπεύθυνος τροφοδοσίας πεθαίνει στα 62 του», είδαμε σε έναν τίτλο της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post». Από τρομοκράτης σε «αγαπημένος σεφ», δεν το λες και λίγο. «Εκτιμήθηκε» στη Δύση ότι ο Πριγκόζιν στράφηκε κατά του Πούτιν. Υπόψη πως ο Ρώσος πολέμαρχος επισήμως καταζητείτο περίπου από τους πάντες στη Δύση. Το 2016, το 2017, το 2018 και το 2019 του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις συγκρούσεις στο Ντονμπάς, για το ρόλο της Wagner στη Συρία, για την απόπειρα ανάμιξής του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μέσω της εταιρείας Internet Research Agency. Για την τελευταία υπόθεση του ασκήθηκε στις ΗΠΑ ποινική δίωξη. Κυρώσεις του επιβλήθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για εκστρατείες παραπληροφόρησης με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πρώην έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πριγκόζιν ήταν ο άνθρωπος που κατά καιρούς έδωσε πολλές «λύσεις» στο Κρεμλίνο μέσω της Wagner, ειδικά εκεί όπου η Μόσχα δεν επιθυμούσε επίσημη εμπλοκή. Στο Ντονμπάς από το 2014 (έτος ίδρυσης της ομάδας), όταν οι Ρώσοι αυτονομιστές ξεκίνησαν να μάχονται κατά των Ουκρανών, στη Συρία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Λιβύη, οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν αποτελούσαν τη μακρά χείρα της Μόσχας. Η σύγκρουσή του με το Κρεμλίνο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022 και κλιμακώθηκε την άνοιξη του 2023, όταν κατηγόρησε τη Μόσχα, η οποία τον διευκόλυνε επί μακρόν επιτρέποντάς του να στρατολογεί στις ρωσικές φυλακές, ότι τον αφήνει χωρίς πυρομαχικά, με αποτέλεσμα τα στελέχη του να σφαγιάζονται στο πεδίο της μάχης, στην πόλη Μπαχμούτ της Ουκρανίας.

Με βαρύ φάκελο

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ), ήταν ιδιαίτερα παραβατικός στα νιάτα του. Συνελήφθη για κλοπή το 1979 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Εναν χρόνο μετά εντάχθηκε σε συμμορία και μετά από συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση σε σωφρονιστικό κατάστημα υψηλής ασφαλείας. Αφέθηκε ελεύθερος το 1990, άρχισε να πουλά χοτ ντογκ σε ανοικτή αγορά της γενέτειράς του, έγινε συνέταιρος σε αλυσίδα παντοπωλείων, εισήλθε στον τζόγο και συμμετείχε στην ίδρυση των πρώτων καζίνο στην Αγία Πετρούπολη. Μπούκαρε και στις κατασκευές, ίδρυσε εξαγωγικές εταιρείες και άνοιξε εστιατόρια για την καλή κοινωνία της πόλης. Γνωρίστηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έστησε ένα κέτερινγκ και κέρδισε «παχυλά» συμβόλαια από το κράτος για τα σχολεία (θεωρήθηκε υπεύθυνος για μια επιδημία δυσεντερίας εκεί το 2019), τις δημόσιες υπηρεσίες και το στρατό. Κινείτο μάλιστα με ιδιόκτητα λίαρ τζετ και ελικόπτερο και διέθετε μεγάλο σκάφος αναψυχής.