Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους μαχητές του Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος μετά το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα που πιστεύεται ότι σκότωσε τον Yevgeny Prigozhin, τον πρώην επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα που επέφερε την αλλαγή με άμεση ισχύ την Παρασκευή, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυτικές υποδείξεις ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε με εντολή του ήταν «απόλυτο ψέμα». Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε σε ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης βορειοδυτικά της Μόσχας χωρίς επιζώντες, ακριβώς δύο μήνες αφότου ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας κατά των αρχηγών του στρατού.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών της συντριβής την Πέμπτη και μίλησε για τον Prigozhin σε παρελθοντικό χρόνο.

Επικαλέστηκε «προκαταρκτικές πληροφορίες» που δείχνουν ότι ο Πριγκόζιν και οι κορυφαίοι συνεργάτες της Wagner σκοτώθηκαν όλοι και, ενώ εξήρε τον Πριγκόζιν, είπε ότι είχε επίσης κάνει κάποια «σοβαρά λάθη».

Η εισαγωγή από τον Πούτιν ενός υποχρεωτικού όρκου για τους μαχητές της Wagner και άλλων ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων ήταν μια σαφής κίνηση για να τεθούν οι ομάδες αυτές υπό αυστηρότερο κρατικό έλεγχο.

Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, υποχρεώνει οποιονδήποτε εκτελεί εργασίες για λογαριασμό του στρατού ή υποστηρίζει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, να δώσει επίσημο όρκο πίστης στη Ρωσία.

Περιγράφεται στο διάταγμα ως ένα βήμα για τη σφυρηλάτηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας και η διατύπωση του όρκου περιλαμβάνει μια πρόταση στην οποία όσοι τον δίνουν υπόσχονται να ακολουθούν αυστηρά τις εντολές των διοικητών και των ανώτερων ηγετών.