Σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου όχι μόνο λόγω του εκλογικού νόμου, αλλά γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σ’ ένα κυβερνητικό αφήγημα, αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης», με το οποίο διαφωνούν οι εν δυνάμει εταίροι του σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ 25. Στην προκειμένη περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –από τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο– δίνει την εντύπωση με την επιμονή του πως έχει συνάψει μυστική συμφωνία μ’ έναν από τους δύο ή και τους δύο.

Εν ολίγοις, από τη στιγμή που το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης» διαψεύδεται από τους ενδιαφερομένους, επί της ουσίας «καίγεται», για ποιον λόγο επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Εφόσον δεχθούμε ως ειλικρινείς τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Βαρουφάκη επί της πρότασης συνεργασίας, τότε είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να τους εκθέσει με το επιχείρημα ότι, αρνούμενοι να συνεργασθούν μαζί του, «διευκολύνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρχει συμφωνία είτε πρόκειται για ένα ακόμα colpo grosso του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι οφείλουν να σταθμίσουν τα δεδομένα.

Από τη μια, έχουμε το καθαρό κυβερνητικό αφήγημα της αυτοδυναμίας και, από την άλλη, ένα νεφέλωμα που οδηγεί σε ακυβερνησία. Από τη μια, πρωθυπουργό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και, από την άλλη, έναν πρωθυπουργό με «σύμβαση έργου».