Την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τρία κράτη του λεγόμενου τουρκικού κόσμου, η Ελλάδα -με καθυστέρηση 26 και πλέον ετών- άνοιξε την Πρεσβεία της στο Ουζμπεκιστάν. Ήταν Μάρτιος του 1999, όταν (με τον νόμο υπ’ αριθμόν 2694) προβλέφθηκε η σύσταση μιας σειράς ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών, περιλαμβανομένης της Μολδαβίας και του Ουζμπεκιστάν. Η πρεσβεία στο Κισινάου άνοιξε τον Απρίλιο του 2024 και αυτή στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, ξεκίνησε να λειτουργεί τα τελευταία 24ωρα.

" "

Η Παρασκευή Τζεβελέκη, πρώτη πρέσβης της Ελλάδος στη χώρα, επέδωσε προ ημερών τα αντίγραφα των διαπιστευτηρίων της στον υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Μπαχτιγιόρ Σαΐντοφ (Bakhtiyor Saidov).

«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τασκένδη και πιστεύουμε ότι θα χρησιμεύσει για τη δυναμική επέκταση της εταιρικής μας σχέσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε τις προοπτικές για την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, την εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών και την επέκταση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών» υπογράμμισε σε ανάρτησή του στην κοινωνική δικτύωση ο κ. Σαΐντοφ.

Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα που έχει η επίδοση των αντίγραφων διαπιστευτηρίων, η συνάντηση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Μανιφέστο», διήρκησε μιάμιση ώρα και για την ελληνική πλευρά συγκρατήθηκε ως «εξαιρετική».

Σύμφωνα, δε, με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες, οι προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται σε όλους τους τομείς «είναι πολλά υποσχόμενες».

Τον επόμενο μήνα, η Ελληνίδα πρέσβης θα επιδώσει επισήμως τα διαπιστευτήρια της στον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ. Όσον αφορά στα εγκαίνια της Πρεσβείας, ο χρονισμός τους προσδιορίζεται για το επόμενο έτος, ενώ κατά πληροφορίες αναμένεται να υπάρχει εκπροσώπηση από την ελληνική Κυβέρνηση σε
πολύ υψηλό επίπεδο.

Διπλωματία και σύσφιξη σχέσεων

Παρότι Ελλάδα και Ουζμπεκιστάν σύνηψαν διπλωματικές σχέσεις το 1992, μέχρι πρότινος δεν είχαν εκατέρωθεν πρεσβείες. Η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα ήταν διαπιστευμένη και στο Ουζμπεκιστάν, ενώ η κεντρο-ασιατική χώρα εκπροσωπούνταν στην Ελλάδα μέσω της πρεσβείας της στη Ρώμη.

Για μια σειρά λόγων, διμερών αλλά και περιφερειακών, η Αθήνα οφείλει να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με την Τασκένδη. Στο κομμάτι των διμερών οικονομικών σχέσεων υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας (περιλαμβανομένων των ΑΠΕ) κλπ. Επιπλέον, το Ουζμπεκιστάν -που προσφάτως αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην περιοχή, είναι μέλος του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ), ενώ περί τους 5.000 Έλληνες ζουν σε αυτό.

Οπωσδήποτε, υπάρχει διμερές «κενό» που πρέπει να καλυφθεί. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα να καταρτιστεί ένα πλάνο κοινό δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η διοργάνωση ενός μεγάλου διμερούς εμπορικού και επιχειρηματικού φόρουμ το προσεχές φθινόπωρο, είτε στην ουζμπεκική πρωτεύουσα είτε στην ιστορική πόλη της Σαμαρκάνδης.