«Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι ξεκάθαρο, θα συνεχίσουμε στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, της εθνικής ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας ή θα ρισκάρουμε τα πάντα, ποντάροντας σε κυβερνήσεις ηττημένων ή κυβερνήσεις ανοχής», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο βουλευτής και υποψήφιος στη Β' Πειραιά, Γιάννης Τραγάκης.

Υποστηρίζει ότι η ΝΔ «είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά και να προσφέρει στους νέους και τις νέες προοπτική ευημερίας και προόδου, για αυτό διεκδικούμε αυτοδυναμία» ώστε «με σχέδιο να πετύχουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε τέσσερα χρόνια «πέτυχε 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας», «κατάφερε και μετέτρεψε τις διεθνείς κρίσεις σε επιτυχίες», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κυριολεκτικά μισή μονάδα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα». Γι' αυτό «εμείς δεν επιλέγουμε τη σύγκρουση αλλά την σύγκλιση»

Ο κ. Τραγάκης, επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά «στα πολλά που έγιναν και στις λύσεις που δρομολογήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια» για την Περιφέρεια της Β' Πειραιά, κάνοντας όπως λέει «τη ζωή των συμπολιτών του καλύτερη».


ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και γιατί η επιλογή των πολιτών να είναι η ΝΔ;


ΑΠ: Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών της 21ης Μάϊου είναι ξεκάθαρο, εάν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, της εθνικής ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας ή θα ρισκάρουμε τα πάντα, ποντάροντας σε κυβερνήσεις ηττημένων ή κυβερνήσεις ανοχής. Οι πολίτες θυμούνται τι έζησαν το 2015 και δεν θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον τυχοδιωκτισμό της αριστεράς. Η επιλογή τους είναι η Ν.Δ. γιατί είναι η μεγάλη, φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου, που έχει σταθεί πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά και να προσφέρει στους νέους και τις νέες προοπτική ευημερίας και προόδου. Για αυτό διεκδικούμε την αυτοδυναμία.

ΕΡ: Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι πρώτες μετά από πολλά χρόνια εκτός μνημονίου και επιτήρησης. Τα δεδομένα αυτά, έχουν αλλάξει και την πολιτική ατζέντα αυτής της αναμέτρησης;


ΑΠ: Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 ούτε με την Ελλάδα των Μνημονίων. Φυσικά η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια τετραετία, ωστόσο στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου και μπήκαν τα θεμέλια της νέας εποχής. Για εμάς, λοιπόν, η πολιτική ατζέντα της εκλογικής αναμέτρησης αφορά στο πως θα χτίσουμε πάνω στις επιτυχίες της πρώτης τετραετίας, πως οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 και με πιο σχέδιο θα πετύχουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, με ανάπτυξη, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΕΡ: Η περίπτωση μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας πόσο μπορεί να επηρεάσει την πορεία της οικονομίας. Θα διακινδυνεύσει η διαφαινόμενη επενδυτική αναβάθμιση της χώρας;


ΑΠ: Στη διάρκεια της διακυβέρνησης μας έχουμε πετύχει δώδεκα αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και αυτό συνιστά έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε κυριολεκτικά μισή μονάδα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, είναι εθνικός στόχος. Ο λόγος για τον οποίο δεν την έχουμε αποκτήσει ακόμα είναι οι εκλογές, καθώς όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μάϊου, για να δουν αν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση ή θα πάμε σε παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια. Θέλω να είμαι σαφής, με κυβέρνηση ΝΔ και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα θα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Σε διαφορετική περίπτωση, μπαίνουμε ξανά σε περιπέτειες.

ΕΡ: Οι πολλαπλές και επάλληλες διεθνείς κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά πόσο ανέδειξε πως οι κρίσεις μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία;


ΑΠ: Κοιτάξτε, κάθε κρίση, τέτοιας ποιότητας, μπορεί να δράσει θετικά και μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά, εξαρτάται πως τη χειρίζεσαι. Και αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει τις διεθνείς αυτές κρίσεις σε επιτυχίες. Θα έλεγα πως ειδικότερα η κρίση της πανδημίας, του Covid19, λειτούργησε ως καταλύτης θετικών εξελίξεων τόσο στο θέμα της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης του κράτους όσο και στη δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι αλήθεια, πάντως, πως στα μακρά πολιτική μου πορεία δεν έχω ξανασυναντήσει κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τόσες πολλές, επάλληλες και σύνθετες κρίσεις, όπως αυτές που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά, τηρώντας παράλληλα όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

ΕΡ: Η διαχείριση των κρίσεων αποτελεί και ένα μέτρο σύγκρισης για τις επιλογές των πολιτών;


ΑΠ: Όπως συνηθίζω να λέω στις προεκλογικές μου ομιλίες, εμείς δεν επιλέγουμε τη σύγκρουση, επιλέγουμε τη σύγκριση. Και η διαχείριση των μεγάλων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε είναι ένα βασικό μέτρο σύγκρισης για τις επιλογές των πολιτών, αλλά δεν είναι το μόνο. Ένα καταλυτικό κριτήριο σύγκρισης, επίσης, είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων των κυβερνήσεων. Εμείς, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, ήμασταν απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε φόρους και εισφορές, προσελκύσαμε μεγάλες ξένες επενδύσεις, μειώσαμε την ανεργία, στηρίξαμε την κοινωνία, προστατεύσαμε την εθνική μας ασφάλεια. Ό,τι είπαμε το κάναμε και για αυτό επιδιώκουμε τη σύγκριση σε κάθε επίπεδο.

ΕΡ: Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα έργα που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την Β' Πειραιά; Ποιες οι δεσμεύσεις της για την περιοχή;


ΑΠ: Έχω την τιμή να πολιτεύομαι πολλά χρόνια στην Β' Πειραιά, μια περιοχή με διαχρονικά προβλήματα και πάγιες ανάγκες και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αυτή η κυβέρνηση, με τη δική μας συμβολή, έλυσε ή δρομολόγησε λύσεις σε πολλά θέματα της Περιφέρειας μου. Σταχυολογώ τα σημαντικότερα. Ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης των Φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο. Συνδέθηκε η Νίκαια και ο Κορυδαλλός με τη γραμμή 3 του μετρό. Δημιουργήθηκε το ψηφιακό κέντρο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης στον Κορυδαλλό. Ιδρύθηκε πρότυπη ναυπηγοεπισκευαστική σχολή μαθητείας στο Πέραμα. Εγκαινιάστηκαν στο Κερατσίνι τα δύο νέα Οικοτροφεία «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΑΓΑΠΗ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», στα οποία παρέχεται πλέον φροντίδα σε συνολικά 30 συμπολίτες μας με χρόνια ψυχογηριατρικά προβλήματα στα πλαίσια της υλοποίησης της αποασυλοποίησης. Στο Κερατσίνι, επίσης, εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υγείας. Είμαι υπερήφανος, λοιπόν, γιατί έγιναν πολλά αυτά τα 4 χρόνια, που κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μου καλύτερη.