Με αέρα νίκης μπαίνει η Ν.Δ. στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου, προκειμένου ο χάρτης της χώρας να χρωματιστεί μπλε, όπως συνέβη και με εκείνον των διπλών εθνικών εκλογών τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο. Το κυβερνών κόμμα έδωσε από την αρχή πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές και γι’ αυτό χρίσμα πήραν οι 13 υποψήφιοι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες και οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι στους μεγάλους δήμους της χώρας, δηλαδή στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά.

Η μάχη δίνεται ήδη σε όλες τις περιφέρειες. Κλιμάκια βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. «οργώνουν» τη χώρα με έμφαση τις περιφέρειες εκείνες που θεωρούνται πιο δύσκολες. Στην Πειραιώς εκτιμούν, με βάση και δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, ότι στις 8 από τις 13 περιφέρειες οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες έχουν σαφές προβάδισμα. Οσο για τις υπόλοιπες 5 περιφέρειες, υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για την επικράτηση των υποψηφίων που στηρίζει επίσημα η Ν.Δ. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Για την Περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχει απλά αισιοδοξία για τη νίκη του Νίκου Χαρδαλιά, αλλά δεν αποκλείεται η επικράτησή του από την πρώτη Κυριακή. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά.

Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης θα μπει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σχεδιάζονται μία σειρά από επισκέψεις του σε περιφέρειες ανά την επικράτεια. Σε όλο το σχεδιασμό, καθοριστικός είναι ο ρόλος του στενού συνεργάτη και συμβούλου του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού και διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γιάννη Μπρατάκου.

Αναπτυξιακά προγράμματα

Ο στόχος της Ν.Δ. να κερδίσει αν είναι δυνατόν και τις 13 περιφέρειες, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί για όλες τις περιφερειακές ενότητες η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και όλους τους αρμόδιους φορείς έχει ήδη καταρτίσει και παρουσιάσει λεπτομερή αναπτυξιακά προγράμματα.

Αυτό είναι κάτι που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι οι περιφερειάρχες έχουν ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο να υλοποιήσουν και έχει σημασία η περιφερειακή πολιτική να είναι συντονισμένη με την κεντρική πολιτική. «Μέχρις ότου να έρθουμε εμείς στα πράγματα, το 2019, υπήρχε μια μεγάλη απόσταση μεταξύ του τι έκαναν οι περιφερειάρχες και του τι έκανε το κεντρικό κράτος», είχε εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντα δίπλα στον πολίτη

Με το βλέμμα στραμμένο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία θα συνεδριάσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες εντολές για την προώθηση των πολιτικών εκείνων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το ζήτημα της εισαγόμενης ακρίβειας αποδεικνύεται ίσως ως το δυσκολότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση. Παρότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξακολουθεί να επιμένει, ειδικά στα τρόφιμα, σε υψηλά επίπεδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτήν τη μάχη το πιο ουσιαστικό αντίδοτο είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Εκτιμούν ότι θα έρθει η στιγμή που και ο πληθωρισμός των τροφίμων, ο οποίος βαίνει ήδη μειούμενος, θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και τότε οι αυξήσεις που τώρα δίνει η κυβέρνηση θα έχουν ακόμα πιο αισθητό αποτέλεσμα στις τσέπες των καταναλωτών. Υπογραμμίζουν τις αυξήσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10,5%, στον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε μια τετραετία κατά 15%, τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού συνολικά κατά 20%, ενώ έρχεται και τρίτη αύξησή του την άνοιξη του 2024, τις νέες αυξήσεις από 1ης.1.2024 και φυσικά το ξεπάγωμα των τριετιών.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στην αγορά για τυχόν περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί και το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πως παραμένει αμείλικτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, κάτι που έμπρακτα έχει ήδη δείξει με τα πρόστιμα που έχουν «πέσει» σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.