Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, που είναι στο παρουσιολόγιο κάθε συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μείζονα, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν εγκαταλείπουμε και δεν αναστέλλουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που χαράξαμε».

«Η παρουσία μου στο ΕΒΕΑ, που ξεκίνησε πριν από δεκαοκτώ χρόνια, ήταν ένα πρώτο βήμα εμπλοκής στα κοινά – ιδίως στα ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας. Και, φυσικά, η εμπειρία που απέκτησα ως πρόεδρος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού οργανισμού της χώρας αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη στην πολιτική», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, μιλώντας στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Και εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κάνει πίσω στο σχεδιασμό της, επισημαίνοντας πως «επιμένουμε αταλάντευτα στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Δεν εγκαταλείπουμε και δεν αναστέλλουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που χαράξαμε». Επίσης, τονίζει πως «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δικαιώνει την πολιτική μας και δημιουργεί νέες προοπτικές. Ο,τι είπαμε γίνεται, ό,τι λέμε θα γίνει».

Πάντα παρών

Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία στη Θεσσαλία, μεταβαίνοντας εκεί. Στον Βόλο, μετείχε στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της πόλης, μαζί με άλλους υπουργούς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός ζητά τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων και βασίζεται στους στενούς συνεργάτες του για τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών. Το όνομα του Γιάννη Μπρατάκου είναι στο παρουσιολόγιο κάθε συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μείζονα. Ετσι έγινε και για το θέμα του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ, αλλά και για τα θέματα οικονομικής ενίσχυσης των περιφερειακών σταθμών. Φυσικά, ο Γιάννης Μπρατάκος συμμετείχε και στην προ ημερών συνάντηση του πρωθυπουργού με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, ενώ έδωσε και το παρών στη μεγάλη εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» της Αθήνας, της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας για τα 90 χρόνια της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται τον υπουργό του και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Πλέον, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χειρίζεται και το θέμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη, σε επικοινωνία με τον διευθυντή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη.

Στόχος η νίκη

Η παρουσία του Γιάννη Μπρατάκου στην εθνική πολιτική σκηνή φάνταζε αναπόφευκτη. Αλλωστε, είχε «μπολιαστεί» με την πολιτική από μικρός. Ομως, εργάστηκε και καταξιώθηκε πολύ πριν εισέλθει σε αυτήν. Διευθύνων σύμβουλος εταιρείας πληροφορικής επί μακρόν, γνωρίζει καλά την αγορά. Ακολούθησε τη ρότα του πατρός του, αναλαμβάνοντας γενικός διευθυντής των Υπηρεσιών της ΝΔ, όντας λίγο πριν γραμματέας των Παραγωγικών Τομέων της, με πλούσια μάλιστα δραστηριότητα. Τα κομματικά στελέχη της ΝΔ μιλούν για τον Γιάννη Μπρατάκο με τα καλύτερα λόγια, καθώς τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Ο εδώ κι ένα χρόνο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δεν παραμέλησε από τότε που ανέλαβε τα κομματικά του καθήκοντα, ενώ βάζει πλάτη στην προσπάθεια της ΝΔ για τη νίκη της στις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Η παρουσία του στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην Καλαμάτα και της υποψηφίας δημάρχου Τριφυλίας Χάιδως Παναγιωτοπούλου στους Γαργαλιάνους ευχαρίστησε τους «γαλάζιους» της Μεσσηνίας. Μαζί με τον υφυπουργό ήταν και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και οι βουλευτές Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ισχυρά γονίδια

Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι σταθερά προσανατολισμένος στο σκοπό του. «Για να επιτύχει τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη που θέλουμε, η χώρα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερο λαϊκισμό», δήλωνε ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μαχόμενος και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα επιμελητήρια και για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι υιός του Αγγελου Μπρατάκου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της ΝΔ, υπουργός και βουλευτής στη Β’ Αθηνών και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη βάση και στην κοινωνία γενικότερα. Η προσφορά του αείμνηστου πολιτικού στην παράταξη ήταν τεράστια. Τα ράφια των βιβλιοθηκών όλων των στελεχών της ΝΔ κοσμεί το βιβλίο του Αγγελου Μπρατάκου «Η ιστορία της ΝΔ» (εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2022).