Μια τεράστια λίστα επιτυχιών και ένα μεγάλο κενό στην τροπαιοθήκη του περιλαμβάνει το βαρύ βιογραφικό του Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 78 ετών. 

Ο Έλληνας προπονητής με τον αριθμό-ρεκόρ των 12 πρωταθλημάτων, οκτώ με τον Άρη και τέσσερα με τον Ολυμπιακό, ήταν ο κόουτς που αγαπήθηκε παράφορα από τους οπαδούς της εκάστοτε ομάδας του και μισήθηκε από τους αντιπάλους όσο κανένας άλλος. Με τον Ιωαννίδη δεν υπήρχε ποτέ μέση οδός, είτε τον λάτρευες είτε τον αντιπαθούσες, και αυτό δεν ίσχυε μόνο για τους φιλάθλους αλλά και για τους παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του ή βρέθηκαν αντίπαλοι του.

Ο ήρωας του Άρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, της Ελλάδας

Τουλάχιστον τα έντονα συναισθήματα που γεννούσε σε όλους ανεξαιρέτως μπορούσε να τα υποστηρίξει με τη δουλειά του. Ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τους υπόλοιπους έκανε Αρειανούς όλους τους Έλληνες, τουλάχιστον τα βράδια της Πέμπτης, όταν η ομάδα έδινε τις επικές ευρωπαϊκές μάχες της. Ήταν επίσης ο άνθρωπος που πήρε από την ανυποληψία τον μπασκετικό Ολυμπιακό και τον έφτασε -σχεδόν- στην κορυφή της Ευρώπης. Ακριβώς το ίδιο έκανε και με την ΑΕΚ. 

Όμως αυτό το «σχεδόν» των ευρωπαϊκών αγώνων ήταν το μοναδικό ψεγάδι του βιογραφικού του. Έφτασε τρεις φορές με τον Άρη στο final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έχασε τρεις ημιτελικούς. Έφτασε σε δύο τελικούς με τον Ολυμπιακό, τους έχασε και τους δύο. Έχασε ακόμη έναν τελικό όταν ήταν προπονητής της ΑΕΚ. Αυτός ο τεράστιος προπονητής δεν κατάφερε ποτέ να καθίσει στον ευρωπαϊκό θρόνο. 

Προπονητής - Σταρ

Φυσικά, ο Ιωαννίδης ήταν αυτός που στην Ελλάδα δημιούργησε την έννοια του προπονητή - σταρ. Πολλές φορές όσα συνέβαιναν στον πάγκο της ομάδας του ήταν πιο ενδιαφέροντα από αυτά που συνέβαιναν στο παρκέ. Ας θυμηθούμε απλώς ότι οι κάμερες και τα μικρόφωνα που μετέδιδαν όσα έλεγαν οι προπονητές στους παίκτες στα τάιμ άουτ εξαφανίστηκαν μέσα σε ένα απόγευμα, όταν τα «γαλλικά» με τα οποία ο Ιωαννίδης «έλουσε» τους παίκτες του μπήκαν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ο Ιωαννίδης καυγάδιζε με τους διαίτητες, με τους παίκτες του, με τους αντιπάλους και με τους φιλάθλους ακόμα και της δικής του ομάδας. Ήταν αυτό που λέμε αγγλιστί μια «larger than life» προσωπικότητα. 

Όταν αποφάσισε να πολιτευτεί, μετά το τέλος της καριέρας του στους πάγκους, είχε ηρεμήσει. Η πολιτική παρουσία του ήταν διακριτική και ουσιαστική. Ήταν από τους ανθρώπους που καταλάβαιναν ότι άλλο πράγμα το γήπεδο και άλλο η Βουλή. Από το 2004 έως τον Ιανουάριο του 2015 ήταν βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 και έως το 2009 ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, μια θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξανά από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013. 

Μητσοτάκης για Ιωαννίδη: Έβαλε τη δική του σφραγίδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει σε ανάρτηση του ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης έβαλε τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.  

Σε ανάρτηση του ο μεγάλος Νίκος Γκάλης έγραψε ότι με τον Γιάννη Ιωαννίδη έζησε απίστευτες στιγμές χαράς και λιγότερες στιγμές λύπης.   

Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού Χρήστος Μπαφές έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:  

Σταύρος Καλαφάτης: Καλό ταξίδι κόουτς...

Με μια λιτή ανάρτηση, αλλά και μία κοινή φωτογραφία, αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης, μπορεί να μη συμβάδισε στον Αθλητισμό με τον Γιάννη Ιωαννίδη (αθλητής του χάντμπολ ο πρώτος, παίκτης και προπονητής του μπάσκετ ο δεύτερος), τους συνέδεε, όμως, βαθιά φιλία και είχαν διατελέσει και οι δύο υφυπουργοί στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Στους λογαριασμούς του, στις ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, ο κ. Καλαφάτης ανάρτησε απλά: «Καλό ταξίδι, κόουτς…».

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ 

Τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη εξέφρασε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). «Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο "ξανθός" όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΟΚ.

Την Παρασκευή η κηδεία 

Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, στις 17:00 η κηδεία του θρυλικού Γιάννη Ιωαννίδη. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις 12:00, παραμονή της ταφής θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.