Το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης έπλεξε ο υφυπουργός Οικονομίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Τόμας Μπάραϊς, μιλώντας στην «Καθημερινή».
«Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, με τη λήψη προληπτικών μέτρων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Επίσης, είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα με τα κοινά πρότυπα», τόνισε αρχικά.
«Θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα τα καλοκαιρινά ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Ελλάδα», συνέχισε.
«Φέτος, οι διακοπές θα είναι διαφορετικές – με περισσότερους κανόνες. Ωστόσο, οι διακοπές στην Ελλάδα θα είναι εφικτές, από τη στιγμή που η χώρα αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον κορωνοϊό και θεωρείται μία ασφαλής χώρα».
«Βρίσκομαι συχνά σε επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να βρούμε κοινά πρότυπα για τις μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», συνέχισε ο Μπάραϊς.
«Στόχος είναι να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και εάν υπάρξει ένα νέο hotspot εντός της ΕΕ, να έχουμε ένα κοινό πρότυπο για την επανέναρξη των περιορισμών κίνησης», σημείωσε.
- Η μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας
- Επίτροπος εγκαταλείπει την Κομισιόν
- Ο Ρουβίκωνας δεν κλείνει την Ηρώδου Αττικού
- Πυρετός στο Μαξίμου για το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ
Το έτος του φόβου για τα ταξίδια
Ο Γερμανός υπουργός δίστασε να προβλέψει πόσοι Γερμανοί τουρίστες θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε έναν αρνητικό παράγοντα.
«Οι μεγαλύτερες γενιές, συνταξιούχοι, άνθρωποι μεταξύ των 60-70 ετών φοβούνται να ταξιδέψουν, προτιμούν να μείνουν σπίτι. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του γερμανικού τουρισμού», είπε.
«Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ανυσηχία για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο, παρά το γεγονός πως ειδικοί αναφέρουν πως είναι πιο ασφαλείς, λόγω του συστήματος που φιλτράρει τον αέρα», συνέχισε.
Σχετικά με την ελληνική πρόταση περί διενέργειας τεστ στους τουρίστες πριν ταξιδέψουν, ο κ. Μπάραϊς είπε πως «θα ήταν μία καλή ιδέα, ειδικά αν τα αποτελέσματα των τεστ έβγαιναν μέσα σε 10-15 λεπτά».
«Πρέπει να σκεφτούμε τη διενέργεια τεστ σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας».
Ωστόσο, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο θέματα που υπάρχουν με τα τεστ. «Το πρώτο είναι το κόστος. Εάν ένα τεστ στοιχίζει 60-80 ευρώ, το κόστος για μία οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ. Το δεύτερο είναι ότι μπορεί κάποιοι απλά να αρνηθούν να περάσουν το τεστ».