Όποιος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ριάντ δεν μπορεί να παραλείψει να παρατηρήσει τις πινακίδες. Κάθε κυβερνητικό ίδρυμα φέρει το λογότυπο Vision 2030, ακόμα και η κάποτε φοβερή θρησκευτική αστυνομία. Οι γυναίκες μπορούν να αγοράσουν ένα μακρύ, παραδοσιακό φόρεμα καλυμμένο με το ίδιο λογότυπο.

Το “Vision 2030” είναι παντού στη Σαουδική Αραβία. Όπως γράφει το Bloomberg το μεγάλο σχέδιο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας, καθορίζει την ηγεσία του πρίγκιπα Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ενίσχυσε τη δύναμή του το 2017 για να οδηγήσει σε αλλαγές που θα ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια. Και κάθε απόφαση, από τη φυλάκιση συναδέλφων βασιλέων, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, έως την παροχή άδειας στις γυναίκες να οδηγούν και την άρση των περιορισμών στην ψυχαγωγία, στοχεύει στη διασφάλιση της επιτυχίας της – και της κληρονομιάς του νεαρού πρίγκιπα.

Ενώ το 2019 αφορούσε την πώληση μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, φέτος υποτίθεται ότι έπρεπε να παρουσιάσει το επόμενο στάδιο προόδου, καθώς η Σαουδική Αραβία καλωσορίζει παγκόσμιους ηγέτες από την Ομάδα των 20. Η κατασκευή νέων πόλεων στην έρημο από το μηδέν είναι σε εξέλιξη, όπως είναι και ολοκαίνουργιες βιομηχανίες από την άμυνα έως τον τουρισμό. Αλλά μετά ήρθε ένας πόλεμος για τις τιμές του πετρελαίου που ο Πρίγκιπας Μωάμεθ κλιμάκωσε και το απρόβλεπτο σοκ στον κόσμο της πανδημίας του κορωνοϊού. Τώρα υπάρχουν ερωτηματικά για το πόσο εφικτό είναι το “Vision 2030”.

Στόχοι είναι:

  • Η αύξηση των κρατικών εσόδων, εκτός αυτών του πετρελαίου, στο 1 τρισεκατομμύριο ριάλ, από 163 δισεκατομμύρια ριάλ (43 δισεκατομμύρια δολάρια).
  • Η αναγνώριση τριών πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, στις 100 κορυφαίες στον κόσμο.
  • Η μείωση του ποσοστού ανεργίας, από το 12% στο 7%.

Γιατί έχει σημασία ο εθνικός μετασχηματισμός

Ο πρίγκιπας Μωάμεθ ασχολείται πολύ με τον εθνικό του μετασχηματισμό, τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά σε μια συνέντευξη το 2016. Ο στόχος είναι να απογαλακτιστεί η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, από τα πετροδολάρια που έχουν στηρίξει τη χώρα πολύ καιρό αφού το αργό ανακαλύφθηκε στην Ανατολική Επαρχία, πριν από οκτώ δεκαετίες.

Παρά την χαλάρωση της αυστηρής ταυτότητας του Ισλάμ και τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης που επαινέθηκαν από χιλιάδες Σαουδάραβες, η χώρα έχει γίνει πιο αυταρχική υπό την ηγεσία του πρίγκιπα. Οι αρχές έχουν φυλακίσει ακτιβιστές και σιωπούν στους συντηρητικούς κληρικούς Wahhabi που ασκούσαν τόσο πολύ έλεγχο στη ζωή της Σαουδικής Αραβίας. Το μήνυμα είναι σαφές: Είστε είτε με το “Vision 2030” είτε εναντίον του. Σε διεθνές επίπεδο, το βασίλειο ακολούθησε ένα αποτυχημένο μποϊκοτάζ στο Κατάρ, διεξήγαγε πόλεμο στην Υεμένη και προκάλεσε οργή όταν οι πράκτορές του βρέθηκαν να δολοφονούν βάναυσα τον Σαουδάραβα αρθρογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018.

Έκτοτε, η κυβέρνηση μείωσε τις ενεργειακές επιδοτήσεις, πρόσθεσε νέους φόρους και τέλη και μείωσε τα εμπόδια που εμπόδισαν τις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στις επιχειρήσεις. Αλλά με την οικονομία να βιώνει βαθιά συρρίκνωση και τον κόσμο να πηγαίνει σε μια νέα μετα-πανδημική εποχή, το ίδιο το όραμα αντιμετωπίζει περικοπές δαπανών καθώς τα χρήματα κατευθύνονται προς τη δημόσια υγεία και τη βοήθεια για τις επιχειρήσεις. Η διατήρηση του οράματος – με έναν νέο πληθυσμό πίσω του – γίνεται ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.