Πυρετός στο Μαξίμου για το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ

by MANIFESTO

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί τις επόμενες μέρες το προεδρείο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, το οποίο και θα αναλάβει το σχεδιασμό του προγράμματος για τα 32 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την εφ. Πρώτο Θέμα, το μεγάλο στοίχημα, για την κυβέρνηση είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που έχει χαράξει με τη δήλωση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού δεν έγινε διόλου τυχαία στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ήθελε με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι οι πόροι αυτοί «δεν πρόκειται να γίνουν μισθοί και συντάξεις». Αλλά, αντιθέτως, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να κατευθυνθούν με τη μορφή κινήτρων, όπως μείωση φόρων και εισφορών, προς εξωστρεφείς επιχειρήσεις που καινοτομούν, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης και παράγουν προϊόντα με διεθνή ζήτηση.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως για παράδειγμα οι φαρμακοβιομηχανίες και ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, θα είναι μεταξύ εκείνων που θα έχουν προτεραιότητα στους πόρους που θα διατεθούν την επόμενη τριετία. Μεγάλο μερίδιο επίσης θα έχουν οι υποδομές, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, όπως και οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Στο Μαξίμου επικρατεί ήδη πυρετός συσκέψεων, καθώς οι τελικές αποφάσεις τόσο για το στρατηγικό αναπτυξιακό όραμα που θα υπηρετήσει ο πακτωλός των ευρωπαϊκών χρημάτων όσο και για τους συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που θα ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για το 2010 στα Οικονομικά Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπληρωτής του ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και μέλη με συντονιστικό ρόλο ο καθηγητής στο LSE Δημήτρης Βαγιανός, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale Κωνσταντίνος Μεγήρ και ο advisory leader στην εταιρεία PwC Κυριάκος Ανδρέου.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει λίαν συντόμως τις προτάσεις της, προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει εγκαίρως στις αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο χειρισμός του ζητήματος θα γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο θα συγκροτηθεί τριμελής ομάδα, απαρτιζόμενη από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και τους Αλέξη Πατέλη και Μιχάλη Αργυρού, που θα υποδέχεται τις προτάσεις των παραγωγικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Ενέργειας) και κατόπιν με την επίνευση του πρωθυπουργού θα ανάβει το πράσινο φως για τις επιλέξιμες επενδύσεις και τα ποσά που θα διατίθενται σε κάθε κλάδο της οικονομίας, «ώστε να πιάσουν τόπο».

Σχετικα Αρθρα