Αλλ’ αντ’ άλλων για τη Σύνοδο

Διαβάζω τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης για τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αν κάποιος μείνει στις ανακοινώσεις, μπορεί άνετα να πεισθεί ότι ο Ερντογάν πήρε όλα όσα ζήτησε, η χώρα μας απομονώθηκε και η Τουρκία έχει εισβάλει ήδη και μας έχει πάρει τη μισή Λέσβο και τη Βόρεια Χίο. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Η Τουρκία εσύρθη να άρει το βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και να δεχτεί την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία με την υπογραφή ενός γενικόλογου μνημονίου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έθεσε καν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, το State Department ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα «προσπαθήσει» να πείσει το Κογκρέσο για τα F-16 που ζητεί απεγνωσμένα η Τουρκία και απαίτησε σταθερότητα στο Αιγαίο και μη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία. Το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει ξανά να στοιχηθεί με τις τουρκικές θέσεις και να πανηγυρίζει μαζί με τους Τούρκους, το αφήνω στην κρίση του καθενός.

 

Αποκαθήλωση του ινδάλματος

Ομολογώ με ξάφνιασε ότι σε tweet του ο Αλέξης Τσίπρας (29.6.2022) απέδωσε το σύνθημα «το όνομά μας είναι η ψυχή μας» στη Νέα Δημοκρατία. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι πρόκειται για ιστορικό σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου που ειπώθηκε 18.9.1993 σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στο ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων. Και με ξάφνιασε για δύο λόγους. Ο πρόεδρος είναι από τα μικράτα του δεινός μελετητής των ομιλιών του Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμάμαι ακόμα την αλήστου μνήμης δήλωση του Νίκου Παπανδρέου στον Τάκη Χατζή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015 του είχε ζητήσει αντίγραφα όλων των ομιλιών του Ανδρέα, τις οποίες και έδωσε. Αρα δεν τίθεται θέμα άγνοιας. Δεύτερον, το να απαξιώνεται επί σκοπώ και συνειδητά ένα σύνθημα που ο μέσος υποστηρικτής του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ θεωρεί εμβληματικό για τη στάση του Παπανδρέου στο Σκοπιανό δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακριβώς εξυπηρετεί τη «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων», αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτό αποτελεί μέρος ενός πανέξυπνου σχεδίου της Κουμουνδούρου για θριαμβευτική νίκη στις ερχόμενες εκλογές.

 

Ο,τι τον συμφέρει

Ακούγοντας προσεκτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προχθές στη Βουλή, πέραν των άλλων, ξεχώρισα και ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι. Την αξιοθαύμαστη ταύτιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που παραχώρησε στα ΜΜΕ τη Δευτέρα. Στη συνέντευξη διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους και μία έγγραφη ενημέρωση του κ. Δαγούμα, ένα pdf 90 (!) σελίδων, το οποίο επιγράφεται «Προστασία Καταναλωτών και Διασφάλιση Εύρυθμης Λειτουργίας των Αγορών». Πολλά σημεία της ενημέρωσης αυτής αποτέλεσαν σημεία τοποθέτησης του κ. Τσίπρα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί προ μηνός να έσερναν τα εξ αμάξης στον πρόεδρο της ΡΑΕ για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών των παραγωγών ρεύματος, αλλά εφόσον τώρα διαβλέπουν ότι τα λεγόμενά του δημιουργούν έδαφος για μικροκομματική αντιπαράθεση, είναι «αξιόπιστος δημόσιος λειτουργός» και εμπιστεύονται τυφλά τα όσα λέει.

 

Παθητική σύνταξη

Διαβάζω άρθρο του Δημήτρη Κανελλόπουλου στο efsyn.gr (προχθές η Βαλαβάνη, χθες ο Στρατούλης, ωραία η στρατηγική τους, 29.6.2022), όπου σχολιάζει με δηκτικό τρόπο τα άρθρα της Νάντιας Βαλαβάνη και του Δημήτρη Στρατούλη στο «m», με τα οποία οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξιστορούν την τραγωδία της πρώτης φοράς Αριστεράς και τα όσα προηγήθηκαν της φαιδρής απόφασης που οδήγησε τη χώρα στο παντελώς αχρείαστο δημοψήφισμα. Ο δημοσιογράφος καταλήγει: «Και όσο σκέφτομαι ότι όλοι αυτοί ήταν υπουργοί. Μεγάλη επιτυχία η επιλογή τους». Μια γραμματική παρατήρηση: Συνηθίζεται να λέμε ότι υπουργοί διορίζονται, επιλέγοντας παθητική σύνταξη, αλλά υπάρχει πρόσωπο που ενεργεί τον διορισμό. Εν προκειμένω, οι άνθρωποι αυτοί επιλέχθηκαν και διορίστηκαν από τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι ο αρμόδιος. Επ’ ευκαιρίας, το επίθετο «αρμόδιος» στο συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί το κατηγορούμενο (no pun intended).

 

Το «Turkaegean» και λοιπά trademarks

Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις αβλεψίες και την ολιγωρία της κυβέρνησης στην καταχώριση εκ μέρους της Τουρκίας του εμπορικού σήματος «Turkaegean», σήμερα θα προβώ σε μία αποκάλυψη που θα στενοχωρήσει τους συντρόφους.

Στις 28.5.2018 η εταιρεία VERITAS TEKSTIL KONFEKSIYON PAZARLAMA SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI, με έδρα το Ντενιζλί της Τουρκίας, καταθέτει αίτημα στο –διάσημο πλέον– Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) κατοχύρωσης trademark και λογοτύπου. Το αίτημα μπαίνει σε φάση εξέτασης, στις 24.10.2018 λήγει η προθεσμία ενστάσεων και στις 2.11.2018 δημοσιεύεται απόφαση κατοχύρωσης λεκτικού και λογοτύπου με δεκαετή ισχύ.

Ολα αυτά δεν θα είχαν κανένα ενδιαφέρον, αν η εν λόγω εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για έναν οποιονδήποτε αδιάφορο λογότυπο, συναφή με τα προϊόντα που παράγει. Ωστόσο, η κατοχύρωση αφορούσε το trademark «Aegean». Καλά διαβάσατε. Οι ίδιοι, που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία στο θέμα της κατοχύρωσης του όρου «Turkaegean», επέτρεψαν σε μία τουρκική εταιρεία να κατοχυρώσει τον όρο «Aegean» για δέκα χρόνια και να το χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν ή ακόμα και να το μεταβιβάσει όπου εκείνη επιθυμεί. Σημειωτέον ότι, τέσσερα χρόνια μετά την κατοχύρωση, η εταιρεία δεν έχει προβεί σε καμία εμπορική δραστηριότητα με το trademark «Aegean», γεγονός που καθιστά ακόμα πιο «περίεργη» την κίνηση κατοχύρωσης.

Και το επισημαίνω γιατί την Τετάρτη κάποιοι έβαλαν τον Αλέξη Τσίπρα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη Βουλή μιλώντας για βαρύτατες «πολιτικές ευθύνες» που ανακύπτουν από την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean», κίνηση που αποτελεί «οικειοποίηση όλου του Αιγαίου από την Τουρκία» και απαίτησε παραιτήσεις υπουργών, μιλώντας για «δειλία απέναντι στην ευθύνη».

Διαβάζω δε ότι κατατέθηκε αρμοδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου μεταξύ των υπογραφόντων διακρίνω και αρμοδίους υπουργούς της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επέτρεψαν την κατοχύρωση του όρου «Aegean» από μια τουρκική εταιρεία. Ενδιαφέρον.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”