Αρνητική εντύπωση για την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσαν όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη, όταν άγνωστοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν φραστικά στον Στέφανο Κασσελάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτανε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, ένας από τους κουκουλοφόρους επιτέθηκε, χτύπησε με το κράνος του και τραυμάτισε έναν από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν την είσοδο του κινηματογράφου.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Παραδόξως, η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν να θεωρήσουν την επίθεση ως μη γενόμενη, να μην προχωρήσουν στη σύλληψη του κουκουλοφόρου και –όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν– να οπισθοχωρήσουν προς το εσωτερικό του κινηματογράφου. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ώστε, σε καμία περίπτωση, να μην προκληθούν οι συγκεντρωμένοι.

Η συγκεκριμένη συγκέντρωση αποτελούνταν από ανθρώπους που είχαν μαζευτεί για να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα λιντσαρίσματος δύο 21χρονων μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, 21 άτομα –τα οποία συνελήφθησαν από την Αστυνομία– τους επιτέθηκαν λεκτικά και φυσικά πετώντας τους πέτρες και μπουκάλια.

Ποινικές διώξεις

Οι 12 από τους 21 συλληφθέντες είναι ανήλικοι και ως εκ τούτου αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων. Στους 9 εξ αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες, οι οποίοι διώκονται για απειλή. Τα δύο άτομα που δέχθηκαν την επίθεση προσπάθησαν να γλιτώσουν μπαίνοντας σε μία ταβέρνα, όμως οι δράστες, ενήλικοι και ανήλικοι, τους κυνήγησαν και συνέχισαν τις επιθέσεις. Τότε έγιναν οι συλλήψεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες είναι 9 Ελληνες και 12 αλλοδαποί με καταγωγή από την Αλβανία και τη Γεωργία.

Μία ημέρα αργότερα, διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίθεση στα δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία διασταυρώθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα που εκείνος πήγαινε στο «Ολύμπιον». Οι άγνωστοι τού επιτέθηκαν αποκαλώντας τον «σκουπίδι και καταπιεστή». Λίγα λεπτά αργότερα, η ίδια ομάδα των κουκουλοφόρων επιτέθηκε εναντίον του αστυνομικού που βρισκόταν στην είσοδο του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, ένας εξ αυτών τον χτύπησε στο πρόσωπο με το κράνος που κρατούσε, ενώ άρπαξε και το υπηρεσιακό πηλήκιό του. Προς στιγμήν απειλήθηκε γενίκευση, καθώς όλοι πίστεψαν ότι οι αστυνομικοί θα συνελάμβαναν τον επιτιθέμενο. Παρ’ όλα αυτά, οι ένστολοι υποχώρησαν προς το εσωτερικό του κινηματογράφου.

Τη φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε με ανάρτησή του στα social media ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας: «Εκφράζουμε την αυτονόητη και κατηγορηματική καταδίκη μας για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και για τον τραυματισμό αστυνομικού. Οι ροπαλοφόροι και οι κουκουλοφόροι δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 9 φοιτητές. Παράλληλα, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν διάφορα βίντεο, σύμφωνα με τα οποία οι αστυνομικές δυνάμεις επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα. Για τις καταγγελίες αυτές η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).