Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό στη λογική ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση, τόνισε στην ομιλία της προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φ. Γεννηματά. Στην τοποθέτησή της εξειδίκευσε τις προτάσεις του κόμματός της και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα.
Ειδικότερα:
· Μείωση στο 6% για 2 χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 μήνες.
· Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες (και τις ατομικές επιχειρήσεις).
· Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ.
· Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.
· Μεγάλο-ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.
· Ειδικά μέτρα στήριξης μεταφορών-ακτοπλοΐας.
· Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
Για τα μέτρα αυτά οι πόροι θα προκύψουν -όπως είπε – από τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. Ευρώ, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στην αξιοποίηση μέρους του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, επισημαίνοντας ακόμη ότι το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.
Για τη στήριξη των εργαζομένων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε επιδότηση εργασίας με απλό και διαφανή τρόπο έτσι ώστε το κράτος να καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
«Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας και για όσους δουλέψουν, να υπάρξει κατάργηση του ορίου ενσήμων για να πάρουν επίδομα ανεργίας το φθινόπωρο» τόνισε η κ. Γεννηματά που ζήτησε επίσης την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και να γίνει υποχρεωτική η κλαδική του επισιτισμού.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρεί σε πολύ λίγα, πολύ αργά» υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «το χειρότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο».
«Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί για να παρθούν τα μέτρα που πρέπει», συνέχισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει αφήσουμε να πάει χαμένη η χρονιά για τον τουρισμό και δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το «αύριο» πάνω σε ερείπια.
«Πρέπει να συζητήσουμε για το ποια θα είναι η θέση του ελληνικού τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ποια μέτρα πρέπει θα πάρουμε, που θα ρίξουμε το βάρος, ποιες αλλαγές πρέπει να υπάρξουν» σημείωσε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται τις θέσεις του και καταλήγοντας: «είμαστε ανοιχτοί για την αναγκαία συζήτηση μαζί σας. Με τους ανθρώπους του χώρου».