Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από το αεροπορικό χτύπημα σε κτήριο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία φιλοξενούσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Οι τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δεκάδες και πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Η εκκλησία ανήκει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «παραμένει δεσμευμένο να εκπληρώσει το θρησκευτικό και ηθικό του καθήκον παρέχοντας βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω των συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων να εκκενωθούν αυτοί οι ναοί από πολίτες και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες για το σκοπό αυτό. Η στοχοποίηση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδίως παιδιών και γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί». 

Στο Ισραήλ ρίχνει την ευθύνη η Χαμάς 

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για την έκρηξη στην εκκλησία. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας που ελέγχεται από τη Χαμάς ανέφερε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την κατάρρευση ενός από τα κτίρια που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Γάζας προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο τραυματίστηκαν.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αναγνώρισαν την Παρασκευή ότι «ένας τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές» ως αποτέλεσμα πλήγματος των ισραηλινών δυνάμεων, γράφει το CNN. «Νωρίτερα σήμερα, μαχητικά αεροσκάφη του IDF έπληξαν το κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ανήκε σε έναν τρομοκράτη της Χαμάς που εμπλέκεται στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ», ανέφερε το IDF σε ανακοίνωσή του στο CNN και προσθέτει: «Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του Ισραήλ και περιείχε τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».