Με το βλέμμα στραμμένο στους διαφωνούντες ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ηδη οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές, εντούτοις απομένει να φανεί πόσες και κυρίως ποιες θα είναι οι... διαρροές. Στους διαδρόμους της Βουλής λέγεται ότι περίπου 50 γαλάζιοι βουλευτές θα απέχουν ενώ αναμένεται να μιλήσει και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν ότι ο αριθμός των διαφωνούντων θα είναι κάτω από 10. Μάλιστα, για χθες ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να... μετρηθούν τα κουκιά, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε – ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει κομματική πειθαρχία, ουδείς άλλος πολιτικός αρχηγός έχει επιλέξει αυτόν τον δρόμο. Στην Κουμουνδούρου, όμως, όλα δείχνουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει διαφορετική... άποψη και ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να απέχει από την αυριανή ψηφοφορία. Συνεπώς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να «απάντηση» του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Τέλος, ένα ακόμη ερώτημα είναι ποια κόμματα θα καταθέσουν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Από την πλευρά του το ΚΚΕ ακόμα δεν έχει αποφασίσει και παραπέμπει για την Ολομέλεια, τη στιγμή που οι Σπαρτιάτες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα βάλουν τις υπογραφές τους μαζί με αυτούς της Νίκης.

ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, βουλευτής της ΝΔ

Ενωμένες και ενωμένοι σε έναν κόσμο συμπεριληπτικό

Το νομοσχέδιο για ισότητα στον πολιτικό γάμο αποτελεί αναγκαία ρύθμιση για μια ισχύουσα κατάσταση στην ελληνική κοινωνία που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Προχωρούμε σε μία μεταρρύθμιση που λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη του γάμου και της οικογένειας χωρίς να προσβάλλει, όμως, την ουσία τους, που δεν είναι άλλη από την αγάπη και την φροντίδα των παιδιών. Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητο καθήκον της πολιτείας να μεριμνήσει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακυβεύονται και αυτό έρχεται να πράξει εδώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Οφείλουμε να προχωράμε μαζί ενωμένες και ενωμένοι σε έναν κόσμο συμπεριληπτικό στον οποίο τα παιδιά μας θα ζουν υπερήφανα.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ένα νομοσχέδιο δειλό, που λύνει λίγα προβλήματα

Ολοκληρώθηκε στις επιτροπές η επεξεργασία της πρότασης νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και σήμερα ξεκινά η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο δειλό, το οποίο όμως λύνει λίγα προβλήματα και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ θα το στηρίξει. Επειδή, όμως, θεωρούμε ότι δεν αρκεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και την αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργεί. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε στην Ολομέλεια τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τη στήριξη των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Υποχρέωσή μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον διχασμό που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι πολύ μεγάλες. Οι ευθύνες αυτές δεν συνίστανται στη νομοθετική πρωτοβουλία της αυτή καθαυτήν, όπως σήμερα τη συζητάμε, αλλά στη γνωστή επιπολαιότητα που τη χαρακτηρίζει. Στη μόνιμη πρακτική, θα έλεγα, να διαμορφώνει το επικοινωνιακό αφήγημα του επικεφαλής της, αντί να φροντίζει να λύνει προβλήματα και να προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας έναντι του ατομικού συμφέροντος του κ. Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο δεν προέκυψε ως μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να επιλύσει ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη μας, πρόβλημα υφιστάμενων διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Προέκυψε ως μια προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να παρουσιάσουν τον κ. Μητσοτάκη ως προοδευτικό και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το σύνταγμα που επιβάλλει χωρίς εξαιρέσεις τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ισότητα και οποιαδήποτε απαγόρευση, διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Το «ναι» μας είναι καθαρό και έχει στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει.