Απάντηση στην προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν περί ψυχοθεραπείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλα Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους έδωσε το Παρίσι, το οποίο ανακάλεσε το Γάλλο πρέσβη στην Τουρκία
«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.
«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.
Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται σε εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο, είναι: να πάτε πρώτα να κάνετε εξετάσεις για την ψυχική υγεία» σας, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τούρκος προέδρος, είχε καταγγείλει, ως πρόκληση, τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ανάγκη «διάρθρωσης του Ισλάμ» στη Γαλλία.
«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει το Ελιζέ.
Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου σήμερα «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο–Καραμπάχ.
«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε -εκ νέου- κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.
Προηγούμενα μέσα στο μήνα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.
Από τότε, η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Ιστορίας, από έναν ακραίο Ισλαμιστή, που ήθελε να εκδικηθεί την χρήση από τον καθηγητή των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.
Προ ολίγων ημερών, ο Ερντογάν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στη σύνοδο των μουφτήδων και των επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών θρησκευτικών υποθέσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η χρήση όρων όπως γαλλικό Ισλάμ ή ευρωπαϊκό Ισλάμ αποσκοπεί στην αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο για την «αναμέτρηση» αυτή τον Γάλλο πρόεδρο.
«Οι ρητορικές κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων είναι τα πιο χρήσιμα εργαλεία που χρησιμοποιούν σήμερα οι δυτικοί πολιτικοί για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους. Οι έννοιες όπως γαλλικό Ισλάμ, ευρωπαϊκό Ισλάμ, αυστριακό Ισλάμ που τέθηκαν πρόσφατα είναι τα τελευταία παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς. Στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών, στις οποίες πρωτοστατεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, είναι η αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους» ανέφερε τότε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς σήμερα ανυψώνονται θρήνοι από τις ισλαμικές πόλεις οι οποίες επί αιώνες διαφώτισαν την ανθρωπότητα, φημίζονταν με την επιστήμη, τη σοφία και την ειρήνη» είπε ο Ερντογάν και προσέθεσε: «Καθημερινά πέφτουν θύματα τρομοκρατίας ή βίας κατά μέσω όρο 1.000 Μουσουλμάνοι αδερφοί μας σε όλο τον κόσμο. Ειδικά οι διχόνοιες ρατσισμού, φυλετισμού, δογματισμού και τρομοκρατίας έχει καταστεί προβλήματα που προκαλούν την κατάρρευση του ισλαμικού κόσμου από εντός».
«Η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσουλμάνοι ενθαρρύνει τους ιμπεριαλιστές και τους εχθρούς του Ισλάμ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν πρόεδρος και υποστήριξε:
«Αυτοί που ενοχλούνται από την άνοδο του Ισλάμ, επικαλούμενοι τις κρίσεις, τις οποίες έγιναν αφορμή οι ίδιοι, επιτίθενται στη θρησκεία μας».
«Πιστεύω πως στην επώδυνη και γεμάτο δοκιμασίες περίοδο αυτή που διανύουμε ως μουσουλμάνοι πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον πιο πολύ, να ανταλλάσσουμε απόψεις πιο συχνά», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.