«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μιλώντας για τη σημασία του αγωγού EastMed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ο Λε Μερ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία . «Η χώρα ξαναβρήκε την οδό της ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι καλό νέο. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα. Άλλωστε η κατάσταση του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται. Η χώρα τα κατάφερε στις προσπάθειες που απαιτήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες και τις δημόσιες αρχές», ανέφερε.
Παράλληλα επισήμανε την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».
Σχετικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δήλωσε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις. Με ευχαρίστησή μου είδα ότι η Ελλάδα μπορούσε να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2018 κατόπιν απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πάντως, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Έχει σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι».
Ο κ. Λε Μερ κάλεσε μαζί με το Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν την εκσυγχρονιστική πολιτική της χώρας που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο Σάρλ Ντε Γκολ
Ως ένδειξη διεύρυνσης των στενών συμμαχικών δεσμών που θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο η Αθήνα με τη Γαλλία, εκλαμβάνεται η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνοδεύεται από δυνάμεις που προέρχονται από «τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», η φρεγάτα «Σπέτσαι» έχει πλεύσει ήδη από την Πέμπτη στη βάση της Τουλόν στη νότια Γαλλία όπου βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Την ερχόμενη εβδομάδα το «Σαρλ ντε Γκωλ», η φρεγάτα «Σπέτσαι» και τα υπόλοιπα πολεμικά της Ομάδας Κρούσης θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά.
Στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Π.Ν. στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και εν συνεχεία θα συνεχίσει τον πλου του προς τη διώρυγα του Σουέζ. Υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου.
Εν συνεχεία, η ελληνική φρεγάτα θα επιστρέψει προς την Ελλάδα και το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνεχίσει προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της αποστολής του, που αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βαγδάτη παραμένουν 200 Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι αποτελούν μέρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης του Ιρακινού Στρατού. Εκτιμάται ότι κατά την επανείσοδο του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Π.Ν. Η αποστολή του «Σαρλ ντε Γκωλ» λήγει τον Απρίλιο, όταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει σε άλλο πεδίο και, συγκεκριμένα, τη Βόρεια Θάλασσα.
Ευλόγως, η συγκεκριμένη εξέλιξη αντιμετωπίζεται από την Αθήνα θετικά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, λόγω των ολοένα και στενότερων σχέσεων σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επιθυμεί να αναδείξει το εύρος της ελληνογαλλικής σχέσης.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν
Ο κατάπλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης στα τέλη του μήνα, θεωρείται από την κυβέρνηση έμπρακτη στήριξη των ελληνικών απόψεων έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η ταύτιση των απόψεων Ελλάδας και Γαλλίας θα επισφραγιστεί στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «σε αυτές τις συνθήκες ο κατάπλους της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκωλ” στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αν συνδυαστεί μάλιστα, με τα πολλαπλά μηνύματα αντίθεσης στις κινήσεις της Τουρκίας που έχουν σταλεί από το Παρίσι προς την Αγκυρα».