Στις 24 Φεβρουαρίου, ο 74χρονος Γάλλος χειρουργός Joel Le Scouarnec θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση 299 παιδιών, τα περισσότερα πρώην ασθενείς του. Ο γιατρός φέρεται να βίαζε ή να επιτίθεται σεξουαλικά στα θύματά του υπό αναισθησία, σε δώδεκα νοσοκομεία της Βρετάνης και άλλων περιοχών της Γαλλίας, μεταξύ 1989 και 2014.

Ο γιατρός Le Scouarnec αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 κατηγορίες για βιασμό και 150 για σεξουαλική επίθεση στη δίκη που θα ξεκινήσει αυτό το μήνα.

Σοκαριστικές αποκαλύψεις από τα ημερολόγιά του

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2017, όταν ένα εξάχρονο κορίτσι τον κατήγγειλε για βιασμό. Κατά την έρευνα στο σπίτι του, η αστυνομία ανακάλυψε σημειωματάρια στα οποία κατέγραφε με λεπτομέρειες τις επιθέσεις του, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των θυμάτων, των ημερομηνιών και των τοποθεσιών.

Ανάμεσα στα θύματα, η 30χρονη σήμερα Amélie Lévêque, η οποία βιάστηκε στα εννέα της χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση. «Δεν θυμάμαι την επέμβαση, αλλά η εικόνα αυτού του χειρουργού που μύριζε λεμόνι και μου μιλούσε άσχημα έχει χαραχτεί στη μνήμη μου», δήλωσε.

Δεν ερευνήθηκε ποτέ για τις άρρωστες πράξεις του

Παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί το 2005 για κατοχή υλικού παιδικής κακοποίησης, ο Le Scouarnec δεν ερευνήθηκε ποτέ από τις αρχές και το 2006 προήχθη σε διευθυντή χειρουργικής σε νοσοκομείο της Βρετάνης. Ο ψυχίατρος Thierry Bonvalot είχε προειδοποιήσει για τη δράση του, αλλά οι καταγγελίες αγνοήθηκαν.

Ο Le Scouarnec συνελήφθη το 2017 και το 2020 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για τέσσερις περιπτώσεις κακοποίησης. Τώρα, αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 κατηγορίες για βιασμό και 150 για σεξουαλική επίθεση. Αν καταδικαστεί, θα είναι ο παιδόφιλος με τις περισσότερες καταγγελίες στην Ευρώπη.