Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές, που είχαν ως συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς εκατέρωθεν κάποιοι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση, ξέσπασαν χθες 25/3 στην περιοχή Σεν Σολίν της Γαλλίας.

Ο λόγος της διαδήλωσης δεν ήταν το προς ψήφιση νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε καθημερινή βάση, αλλά η άρδευση καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα οι συγκρούσεις έγιναν σε αγροτική περιοχή όπου κατασκευάζονται δεξαμενές συλλογής νερού για την άρδευση καλλιεργειών.

Την αντίθεσή τους σε αυτές τις κατασκευές έχουν εκφράσει οικολογικές και αριστερές οργανώσεις οι οποίες πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 30.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές και 6000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η συγκέντρωση είχε απαγορευτεί και περίπου 3000 αστυνομικοί επενέβησαν για να την διαλύσουν.

Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν συγκρούσεις σώμα με σώμα και να  τραυματιστούν εκατοντάδες άτομα τόσο από την πλευρά των διαδηλωτών όσο και των αστυνομικών.

Τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Ορισμένοι εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται, ενώ γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζωή ενός τουλάχιστον διαδηλωτή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα σοβαρά αυτά επεισόδια κατέκριναν τα κόμματα της αριστεράς καταγγέλλοντας την άσκηση βίας από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, ενώ η γαλλική κυβέρνηση τα αποδίδει σε πράξεις βίας περίπου 1000 διαδηλωτών.