Γαλλία: Ήττα για τον Μακρόν στις κάλπες

11
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων, που επικρατούν στη Λιόν, το Μπορντό ή τη Μασσαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων προηγούνται, επίσης, στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, όμως κερδίζουν και μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά), σύμφωνα με τα exit poll.

Στη Λιλ, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη με τις πρώτες εκτιμήσεις υπέρ των Πρασίνων, προτού ωστόσο το περιβάλλον της απερχόμενης δημάρχου των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί ανακοινώσει τη νίκη της.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη. Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η Σιμπέτ Ντιαγέ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο σήμερα.

Όπως γράφει η Μαρία Δεναξά «με 59% αποχή στο Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, κανένα κόμμα δεν μπορεί να ισχυριστεί νίκη, παρόλο που επικράτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι συμμαχίες που έκαναν με τα κόμματα της αριστεράς.

Υπό παρακολούθηση η δυναμική της Ακροδεξιάς που έβγαλε δήμαρχο στο Περπινιάν, πόλη άνω των 100.000 κατοίκων.

Στους χαμένους το υποτιθέμενο κόμμα-Φρανκενστάιν του Μακρόν, που υπέστη ηχηρή ήττα και απέδειξε πως έχει σαθρά θεμέλια και η Δημοκρατία.

Δεξιά και σοσιαλιστές επέτυχαν τους στόχους τους που ήταν η επικράτηση σε πόλεις μεσαίου διαμετρήματος για τους μεν, διατήρηση δυνάμεων για τους δε.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προδικάζει την απόλυτη αβεβαιότητα επανεκλογής του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022 και την ολοκληρωτική απόρριψη του από τους Γάλλους, στα μόλις διόμιση χρόνια της προεδρικής του θητείας.

Και φυσικά για όσους εξακολουθούν να ποντάρουν στο άτι που λέγεται Μακρόν, να τους πω πως η Μέρκελ (την οποία θα συναντήσει σήμερα Δευτέρα) χαίρεται…»

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr