Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 15ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως επετειακό λόγω των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος. Πρόσωπα-κλειδιά από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς δουλεύουν ήδη πίσω από τα φώτα –ανάμεσά τους οι Γιάννης Μπρατάκος, Μαρία Συρεγγέλα, Γιάννης Σμυρλής και Θανάσης Νέζης–, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση «γαλάζια πανελλαδική επιστράτευση», όπως ζήτησε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενα Συνέδριο αρχών και θέσεων, με κύριο μήνυμα την ενότητα της παράταξης.
Γράφει ο Χρήστος Μυτιλινιός
Στην Οργανωτική Επιτροπή, εκτός από τον στενό πυρήνα συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μπουν πρόσωπα με «γαλάζια» ιστορία, όπως π.χ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και στελέχη όλων των «απόψεων» και των «αποχρώσεων». Ταυτόχρονα εξετάζεται η δυνατότητα διεξαγωγής ενός προσυνεδρίου, πιθανόν στη Θεσσαλονίκη, ώστε το μήνυμα να πολλαπλασιαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 15ο Τακτικό Συνέδριο θα παραστούν και υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα απευθυνθούν στους συνέδρους με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), γι’ αυτό και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καμπάνια της ευρωομάδας.
Το πρώτο βήμα θα γίνει με ένα προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα υπάρξει δεύτερο προσυνέδριο, μόνο ένα «Φεστιβάλ» στο Ζάππειο, όπου αναμένεται να στηθούν θεματικά τραπέζια σε δύο αίθουσες, ενώ οι παρεμβάσεις των ομιλητών θα γίνουν στο περιστύλιο.
Οπως όλα δείχνουν, στις 5 Μαρτίου θα παρουσιαστεί και το σήμα - σύνθημα για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήδη η Οργανωτική Επιτροπή συγκεντρώνει το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό. «Θέλουμε», λένε αρμόδιες πηγές, «να μιλήσουμε στον παραδοσιακό νεοδημοκράτη», εξ ου και έχουν επιστρατευθεί τα αρχεία των γαλάζιων ιδρυμάτων. Κάτι που πιστοποιεί την αγωνιώδη «μάχη» που θα δώσει το κόμμα κατά της έκφρασης δυσαρέσκειας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ταυτόχρονα, στόχος είναι να αναδειχθούν η πορεία διεύρυνσης της παράταξης και ο ρόλος της στην Ευρώπη, γι’ αυτό και υπήρξε επικοινωνία για εκπροσώπηση ξένων ιδρυμάτων, όπως το Κόνραντ Αντενάουερ, το Ρόμπερτ Σούμαν και το think tank του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς.
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η ανανέωση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει επίσης «κομμάτι» του Συνεδρίου ή αν θα γίνει σε μεταγενέστερη φάση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την κυβέρνηση και το κόμμα σε απόλυτο συντονισμό χωρίς παραφωνίες, επιστρέφοντας στο αφήγημα της «σταθερότητας» μπροστά στις δυσκολίες και σε ένα ταραγμένο διεθνές σκηνικό.