Στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φιλοξενία των πολιτών που έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη για στέγαση λόγω των φετινών πυρκαγιών προχώρησε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις φωτιές. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, «από την πρώτη στιγμή λειτούργησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένας μηχανισμός φιλοξενίας των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών, σε ένα πλαίσιο σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις κατά τόπους ενώσεις Ξενοδόχων, τους δήμους και τις Περιφέρειες των πληττόμενων από τις πυρκαγιές περιοχών».

Στη συνέχεια, εξηγείται πως «στο πλαίσιο, λοιπόν, του εν λόγω μηχανισμού κατά τις πρώτες ημέρες φιλοξενήθηκαν σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία περισσότεροι από 300 πολίτες. Παράλληλα, ενεργοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής το σχήμα της επιχορήγησης της προσωρινής στέγασης των πολιτών των οποίων επλήγη η πρώτη κατοικία από τις πυρκαγιές».

Προχωράνε οι αυτοψίες και η καταγραφή ζημιών

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τονίζει ότι για την προσωρινή στέφαση των πυρόπληκτων, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, «θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε όσους η κύρια και μόνιμη κατοικία τους υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και χαρακτηρίστηκε, από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ως προσωρινά – μέχρι την επισκευή – ακατάλληλη για χρήση ("κίτρινη") ή επικίνδυνη για χρήση ("κόκκινη")».

Μάλιστα «τα αρμόδια κλιμάκια έχουν προχωρήσει τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών, με αποτέλεσμα στους Δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας ο συνολικός αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) να έχει ανέλθει στις 197 περιπτώσεις εκ των οποίων (α) 68 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 64 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 65 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Πρόκειται για αυτοψίες και καταγραφές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες».

Σχετικά με τη χορήγηση της επιδότησης προσωρινής στέγασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δίνεται «στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους».

Τέλος, το κείμενο καταλήγει ως εξής: «Πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σχήμα της επιδότησης της προσωρινής φιλοξενίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο 213 1331223».