Νωρίτερα στον Αυλώνα είχαν πραγματοποιηθεί δύο προσαγωγές για εμπρησμό. Η μία από αυτές αφορούσε ένα 45χρονο και πριν λίγο η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη από τις Αρχές. Ο 45χρονος βρισκόταν σε ένα ασημί αγροτικό όχημα, ενώ μάρτυρες τον είχαν εντοπίσει και είπαν ότι είδαν από πλευράς του ύποπτες κινήσεις και μάλιστα, σε σημεία, από όπου ξεκίνησε και η φωτιά. Ωστόσο, ο 45χρονος αρνείτο οποιαδήποτε εμπλοκή, δηλώνοντας πως διέθετε άλλοθι, βάσει του οποίου μπορούσε να αποδείξει την αθωότητά του. 

Παράλληλα, προσαγωγές από την ομάδα ΔΙΑΣ το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί και στο Μενίδι. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Τα δύο άτομα προσπάθησαν να ανέβουν στην Πάρνηθα, όπου το πύρινο μέτωπο εκείνη την ώρα είχε περιοριστεί.

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αντιλήφθηκαν ότι κινούνται ύποπτα, τους σταμάτησαν και τους έκαναν έλεγχο. Όταν διαπίστωσαν ότι στην κατοχή τους είχαν 19 αναπτήρες και δυο σπρέι, τα οποία όπως εκτιμάται θα χρησιμοποιούσαν ως φλογοβόλα, τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.

«Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές»

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε για τα περιστατικά εμπρησμού: «Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές». Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε τα πάντα να σας συλλάβουμε. Θα σας βρούμε. Θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη». 

«Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο δύο απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:01 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις» τόνισε ο υπουργός.

«Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.