Με το μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια να καίει με κατεύθυνση τον Βάτωντα, οι πυροσβεστές και οι εθελοντές, επιχειρώντας από ξηρά και αέρα, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη» τονίζει ο δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στην πορεία της φωτιάς, διότι αν η φωτιά φτάσει στον Βατώντα ενδέχεται να γίνει πιο δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει δάσος. «Η φωτιά συνεχίζει προς τον Βατώντα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», σημείωσε.

Για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της κατάστασης ο κ. Ψαθάς δήλωσε: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό». Ωστόσο, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές και για άμεση απειλή για τα πρώτα σπίτια. 

Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, επιχειρεί στην περιοχή με 92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ στην πυρόσβεση συμβάλλουν και 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, εθελοντές της περιοχήες και μηχανήματα των ΟΤΑ. 

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας, προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί. Επίσης για προληπτικούς λόγους περίπου 60 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε δύο αλιευτικά στην παραλία Σαράντη Βοιωτίας όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Πυκνοί καπνοί σε Βασιλικό, Χαλκίδα και Αρτάκη

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, στα Ψαχνά και ειδικότερα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, κοντά στο Πανεπιστήμιο. Από εκεί έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της πόλης της Χαλκίδας και ένα μεγάλο κομμάτι της Αρτάκης. 

Αξίζει να αναφερθεί πως άμεσα στάλθηκαν μηνύματα του 112 στους κατοίκους των Νότιων Ψαχνών, τα οποία τους καλούσαν να εκκενώσουν προς Ψαχνά, αλλά και σε όσους βρίσκονταν προς Βόρεια Αρτάκη να πάνε προς Αρτάκη.