Αφωνία φαίνεται ότι έπιασε τον κατά τα λοιπά λαλίστατο Στέφανο Κασσελάκη για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας με τους 104 νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του επέλεξαν να μη πουν κουβέντα για τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης σκόρπισε το θάνατο στο πέρασμά της. Την ίδια ώρα, μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παγώνοντας» τη Βουλή, είπε «όχι» στη δυνατότητα στρατιωτικών δυνάμεων να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με τρόπο προληπτικό, αλλά και στο πεδίο, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση σοβαρότατων δυνητικών κινδύνων. 

Κατά την Κουμουνδούρου, το... πρόβλημα είναι ότι η ευθύνη των πυρκαγιών θα μετατοπιστεί από την Πολιτεία στο στρατό και ότι δεν γίνεται «οι Ειδικές Δυνάμεις να αναλώνονται στο να καλύπτουν τις αδυναμίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης». Να σημειωθεί ότι και το ΚΚΕ διαφώνησε, υπό το πρόσχημα ότι ο στρατός επενέβαινε σε «άλλες» περιόδους, ενώ το ΠΑΣΟΚ είπε «ναι» στην κυβερνητική πρόταση. 

Σίγουρα, πάντως, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε πολλά ερωτήματα, την ημέρα μάλιστα της μαύρης επετείου για το Μάτι. Μιας ημέρας συναισθηματικά φορτισμένης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, με την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και την επιλογή να μην ψελλίσει κουβέντα για όσα συνέβησαν εκείνη τη μαύρη μέρα που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα. 

Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η στοιχειωμένη πια εικόνα από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι το βράδυ της πυρκαγιάς, με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πρωταγωνιστεί με άσχετες ερωτήσεις τη στιγμή που στην κυβέρνηση γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο μόνο για 20 νεκρούς, όταν ήδη φέρονται να γνώριζαν για περισσότερους. 

Η μπάλα στην εξέδρα... 

Ταυτόχρονα, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη φονική πυρκαγιά, ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς παρουσίαζε στα ΜΜΕ δορυφορικές εικόνες περιγράφοντας δήθεν εμπρησμό! Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός του Νίκου Παππά είχε... εντοπίσει «ταυτόχρονες θερμικές εστίες». «Υπάρχει ύποπτο εύρημα για την πυρκαγιά στο Μάτι», ανακοίνωσε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος –θυμίζουμε ότι– δεν βρήκε λάθη στην επιχειρησιακή διαχείριση της πυρκαγιάς. «Ψάχνω να βρω μεγάλα λάθη και δεν βρίσκω», υποστήριζε, παρά τους εκατοντάδες νεκρούς και την ολική καταστροφή, και μάλιστα ισχυριζόταν ότι παραιτήθηκε, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την αποχώρησή του. 

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μέτωπο με τον ΣΚΑΪ, καθώς ήθελε να δημιουργήσει έναν εχθρό προκειμένου ν’ αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης. Ετσι, κήρυξε εμπάργκο στον σταθμό του Φαλήρου κάνοντας λόγο για διασπορά fake news, όταν ο ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι επίκεινται αλλαγές στις ηγεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες προφανώς έγιναν... Τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας με επισκέψεις τα ξημερώματα στο Μάτι, για να μην τον πάρουν χαμπάρι οι κάτοικοι, ενώ ξεχωρίζει η δήλωσή του σε πυρόπληκτη ότι «και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες». Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε πως δεν μπορούσε να γίνει εκκένωση. Τελικά, όλα αποδείχθηκαν... fake. 

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν μόνο το Μάτι να εκκενωθεί, τον χρόνο τον υπολογίζουμε σε 30 με 45 λεπτά, αν υπήρχε το κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης», ενώ πλέον χάρη στο 112 γίνονται με μεγάλη επιτυχία και πλήρη ασφάλεια εκκενώσεις περιοχών. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον Κωνσταντίνο Συνολάκη «οι άνθρωποι άργησαν πάρα πολύ να ξεκινήσουν να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί είχαν την αίσθηση ότι δεν θα περνούσαν οι φλόγες τη λεωφόρο Μαραθώνος. Ξεκίνησαν να φεύγουν όταν η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν δίπλα τους γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση»...